Zdravé oleje: Aké druhy existujú a v čom spočívajú ich benefity?

V dnešnej dobe je výber kuchynských olejov skutočne široký. Stretnúť sa môžete s desiatkami rôznych druhov, ktoré sa líšia svojimi vlastnosťami. Zdravé oleje na varenie môžu prinášať viacero pozitívnych účinkov na ľudské telo a zároveň skvele dochucovať jedlo. Čo by ste o nich mali vedieť?

Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?

Preprava použitého oleja z gastro podnikov na miesto ekologickej likvidácie robí mnohým prevádzkovateľom a majiteľom vrásky na čele. Pokiaľ ju riešia svojpomocne, zaberá veľmi veľa času, pričom môže narúšať iné procesy. Práve preto sa v tomto smere oplatí využívať služby skúsenej spoločnosti.

Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?

Keďže nová legislatíva zaviedla povinný zber použitého oleja nielen z gastro prevádzok, ale aj z domácností, pravdepodobne sa nevyhnete jeho skladovaniu. Ako dlho ho však môžete uchovávať vo vašej domácnosti či v priestoroch vašej prevádzky? Je tento čas niečím limitovaný? Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších pravidiel, ktoré by ste mali poznať.

Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?

Tuky sa podľa pôvodu delia na rastlinné a živočíšne. Tieto dva druhy sa líšia svojím zložením a vlastnosťami. Nielenže majú odlišnú chuť, ale inak sa správajú pri vysokých teplotách. Okrem toho, rozdielne sú aj v pôsobení na ľudský organizmus. Čo všetko by ste o nich mali vedieť?

Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!

Vyprážanie či fritovanie jedál na oleji je považované za nezdravé najmä kvôli vysokému obsahu tuku. V tomto smere si však treba uvedomiť, že aj tuk je pre ľudské telo kriticky dôležitý. Slúži ako uchovávateľ energie a zásobuje jednotlivé orgány počas celého dňa. Problém však nastáva v prípade, že ho konzumujete príliš veľa. No vedeli ste, […]

Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?

Zber použitého kuchynského oleja ocení prakticky každý podnikateľ alebo manažér v gastro sektore. A nemusíte byť vyslovene obrovskou reštauráciou, aby vám táto služba dávala zmysel. Aj menšie bary či stánky s rýchlym občerstvením denne spotrebujú značné množstvo rastlinného oleja. Jeho odvoz externou spoločnosťou vám dokáže ušetriť nielen veľa času, ale v konečnom dôsledku aj nemalé […]

Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?

Napriek tomu, že tuky sú mnohými ľuďmi automaticky odsudzované a považované za nezdravé, v skutočnosti sú pre telo veľmi dôležité. Ak by ste ich dlhodobo neprijímali, pravdepodobne by ste veľmi rýchlo začali pociťovať rozličné zdravotné ťažkosti. Na druhej strane, nie je tuk ako tuk. Kým niektoré druhy sú pre organizmus prospešné, iné mu môžu škodiť. […]

Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?

Nezáleží na tom, či prevádzkujete vlastný gastro podnik, alebo si len doma občas niečo pripravíte vo fritéze či na panvici. Minimálne raz za čas sa teda stretávate s použitým olejom. Na prvý pohľad môže síce vyzerať neškodne, no keď sa dostane do prírody, dokáže napáchať veľké škody. Práve preto je dôležité venovať zvýšenú pozornosť jeho […]

Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie

Či už prevádzkujete gastro podnik, alebo si sami varíte v domácnosti, s kuchynskými olejmi sa pravdepodobne stretávate hneď niekoľkokrát za týždeň. Sú totiž neoddeliteľnou súčasťou mnohých tepelných úprav jedál. A okrem toho, vo veľkej miere sa využívajú aj v studenej kuchyni. Každodenná produkcia použitého oleja je tak nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách […]

Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?

S použitým kuchynským olejom sa stretáva prakticky každý z nás. Čo konkrétne si treba pod týmto pojmom predstaviť a aké riziká s ním môžu byť spojené? V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, prečo by ste si naň mali dávať pozor a ako ho správne ekologicky likvidovať. Ako vzniká použitý olej? Pod pojmom použitý kuchynský olej sa […]