Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie

Či už prevádzkujete gastro podnik, alebo si sami varíte v domácnosti, s kuchynskými olejmi sa pravdepodobne stretávate hneď niekoľkokrát za týždeň. Sú totiž neoddeliteľnou súčasťou mnohých tepelných úprav jedál. A okrem toho, vo veľkej miere sa využívajú aj v studenej kuchyni. Každodenná produkcia použitého oleja je tak nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách […]

Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?

S použitým kuchynským olejom sa stretáva prakticky každý z nás. Čo konkrétne si treba pod týmto pojmom predstaviť a aké riziká s ním môžu byť spojené? V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme, prečo by ste si naň mali dávať pozor a ako ho správne ekologicky likvidovať. Ako vzniká použitý olej? Pod pojmom použitý kuchynský olej sa […]

Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!

S pojmom použitý olej sa pri našej práci stretávame každý jeden deň. Do kontaktu s ním však nepochybne prichádzate aj vy. Stačí, že si občas niečo pripravíte na panvici, prípadne sa preveziete autom. Čo sa vlastne s olejom deje, keď je vystavený vysokým teplotám alebo iným okolitým vplyvom? A ako sa dá efektívne recyklovať? Ako […]

Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?

Keď sa povie tuky, mnohí ľudia si predstavia škodlivé látky, ktorým by sa mali vyhýbať. V skutočnosti však v ľudskom organizme plnia viacero dôležitých úloh, pričom by sme nedokázali bez nich existovať. Spolu s bielkovinami a sacharidmi sú považované za hlavné piliere stravy. Prečo sú vlastne také podstatné a aké úlohy zohrávajú v našom tele? […]

Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?

V dnešnej dobe sa oleje vyrábajú z rôznych druhov rastlín. Už nemusia pochádzať len zo slnečnice, repky či olív. Získavané vedia byť aj z konopy, orechov, rakytníka a mnohých ďalších netradičných plodín. Možné je to vďaka moderným spôsobom extrakcie. Tie ovplyvňujú chuť, arómu, životnosť aj odolnosť voči prirodzenej degradácii či vysokým teplotám. Na základe procesu […]

Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!

Zdravé oleje sú veľkým prínosom pre kuchyňu – či už ide o gastro prevádzku, alebo domácnosť. Nielenže dokážu fantasticky dochucovať jedlá, robia ich šťavnatými a chrumkavými, ale ešte aj dodávajú ľudskému telu viacero cenných látok. Na trhu dnes nájdete obrovské množstvo rôznych druhov olejov, ktoré sa líšia svojím zložením. Ktorý z nich je však najlepší? […]

Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?

Vedeli ste, že použitý kuchynský olej môže mať podobne škodlivý vplyv na životné prostredie ako rozliata ropa? Práve preto sa mu v dnešnej dobe venuje zvýšená pozornosť. Pre podnikateľov a samosprávy platia prísne pravidlá týkajúce sa jeho ekologickej likvidácie. Ako vlastne funguje zber oleja a aké máte možnosti, ak prevádzkujete vlastný gastro podnik? Zber oleja […]

Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie

Na Slovensku tento rok začala platiť novela zákona o odpadoch, ktorá upravuje práve triedenie bioodpadu. Samosprávy majú povinnosť zabezpečiť svojim obyvateľom zberné nádoby a taktiež sa postarať o pravidelné vyprázdňovanie takýchto nádob. Pre gastro prevádzky platia špecifické pravidlá, ktoré vám priblížime v nasledujúcich riadkoch. Prečo potraviny nepatria do koša? Štúdie prišli na to, že bioodpad […]

Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie

Každý dobrý kuchár vie, že nie je olej ako olej. Jednotlivé druhy olejov sa líšia nielen svojou chuťou a obsahom cenných látok, ale taktiež vlastnosťami pri jednotlivých spôsoboch tepelnej úpravy. Napríklad, pokiaľ použijete olej určený do studenej kuchyne na vyprážanie, hrozí, že jedlo nebude mať požadovanú chuť a konzistenciu. A okrem toho, nemusí byť ani […]