8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá

Marcela Skokanová | 3.4.2023
8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá - Fotka

8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá

Vyprážanie patrí medzi najobľúbenejšie spôsoby tepelnej úpravy jedál. Potravinám dodáva výnimočnú konzistenciu a unikátnu chuť, ktorú miluje väčšina z nás. Aby sa však podarilo presne podľa vašich predstáv, musíte dodržiavať viacero dôležitých pravidiel. Na čo všetko by ste mali dbať, aby boli vyprážané jedlá dokonale chutné a nespôsobovali neželané poškodzovanie zdravia?

Zdroj obrázka: freepik.com

Základné pravidlá vyprážania   

Pri vyprážaní surovín sa môžete ľahko dopustiť viacerých chýb, ktoré dokážu vyústiť nielen do pokazenej chuti a nesprávnej konzistencie, ale dokonca aj do vzniku zdraviu škodlivých zlúčenín. Preto radšej nič nepodceňujte a pri každej príprave jedla na panvici dodržiavajte týchto 8 základných pravidiel.

1. Suroviny pred obaľovaním osušte

Vyprážať môžete široké spektrum rôznych surovín. Z hľadiska mäsa sa na panvici veľmi dobre pripravuje hydina, bravčové stehno, karé či panenka. Na vyprážanie sú vhodné aj rybie filety a rozličné druhy zeleniny – karfiol, mrkva, kaleráb či šampiňóny.

Základné suroviny prirodzene obsahujú vlhkosť, ktorá by mohla pokaziť výsledok vyprážania. Respektíve, pred prípravou ich zrejme umyjete, v dôsledku čoho budú mokré. Ak by ste ich v takomto stave obalili do strúhanky, tá by pri vyprážaní pravdepodobne začala opadávať.

Praktický tip: Predtým, ako budete obaľovať suroviny v strúhanke, ich osušte – buď papierovým obrúskom, alebo čistou utierkou.

2. Použite vhodný olej

Výber vhodného oleja na vyprážanie je kľúčový. Azda najpodstatnejšiu úlohu v tomto smere zohráva bod zadymenia. Hovorí o tom, akú maximálnu teplotu daný olej znesie bez toho, aby dochádzalo k jeho prepaľovaniu a vzniku nežiadúcich chemických zlúčenín.

Medzi najlepšie oleje na vyprážanie patrí repkový, ktorého bod zadymenia je na úrovni 190 až 230 °C. Vhodné sú tiež špeciálne oleje na vyprážanie či fritovanie pozostávajúce zo zmesi repkového a slnečnicového oleja. Tie odolajú teplotám 220 až 250 °C, pričom sa vyznačujú mimoriadne vysokou stabilitou a odolnosťou voči prepáleniu.

Zapamätajte si: Kvalitný repkový či slnečnicový rafinovaný olej má neutrálnu chuť, takže nijakým spôsobom negatívne neovplyvní pripravované jedlo.

Zdroj obrázka: unsplash.com

3. Olejom nešetrite

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať logické, že ak chcete spraviť vyprážané jedlo zdravším a menej mastným, použijete menšie množstvo oleja. To však neodporúčame. Keď je totiž oleja nedostatok, oveľa rýchlejšie sa prepáli a dôjde k vzniku zdraviu škodlivých zlúčenín.

Nehovoriac o tom, že aj samotné jedlo sa dokáže ľahko prepáliť a prilepiť k panvici. Rozhodne tak nedosiahnete želaný výsledok. Po správnosti by ste mali na panvicu naliať také množstvo oleja, aby v ňom suroviny plávali.

Nezabúdajte: Podľa vedeckých výskumov dokáže konzumácia prepáleného kuchynského oleja zvyšovať riziko rakoviny či iných vážnych ochorení. Pri vyprážaní preto dbajte na pravidelné vymieňanie použitého oleja za čistý.  

4. Nechajte olej poriadne zahriať

Ideálna teplota oleja na vyprážanie je okolo 180 °C. Jednému litru repkového oleja trvá približne 8 minút, kým sa rozohreje na túto úroveň.

Náš tip: Keď nalejete olej na panvicu, nezačnite do neho hneď vkladať suroviny. Dajte mu najprv niekoľko minút, aby sa poriadne rozpálil.

Ako zistiť, či je olej dostatočne rozohriaty bez toho, aby ste museli používať teplomer? Existuje veľmi jednoduchý trik – vhoďte doň malý kúsok strúhanky, prípadne vložte do panvice koniec varešky. Ak sa okolo začnú vytvárať bublinky spolu s jemnou penou, je to pre vás znak, že olej je zahriaty a pripravený na vyprážanie.

Zdroj obrázka: unsplash.com

5. Na panvicu nedávajte veľa surovín naraz

V snahe pripraviť obed či večeru čo najrýchlejšie budete mať možno aj vy nutkanie pomestiť na panvicu čo najviac surovín naraz. To však môže byť chyba. Keď totiž do oleja vložíte veľa kúskov mäsa či zeleniny, dôjde k prudkému poklesu jeho teploty. V dôsledku toho rýchlejšie vsiakne do jedla, ktoré získa nežiadúcu mastnú konzistenciu.

Tomuto problému zabránite jednoducho – suroviny vkladajte na panvicu postupne, v menších množstvách.

6. Nezakrývajte panvicu pokrievkou

Zakrytie panvice pokrievkou dokáže teoreticky o niečo urýchliť proces prípravy jedla. Avšak, prináša aj jednu veľkú nevýhodu. Na pokrievke sa kondenzuje voda, ktorá následne steká do oleja a spôsobuje jeho prskanie. A tak dôjde k zašpineniu celej kuchyne, pričom manipulácia s panvicou nebude zrovna príjemná.

7. Eliminujte prebytočný tuk

Po vyprážaní častokrát ostane na povrchu mäsa či zeleniny tuk, ktorý je dobré odstrániť. Pred naservírovaním preto odporúčame položiť vyprážané jedlo na pár sekúnd napríklad na papierovú utierku, ktorá vsiakne prebytočný olej.

Zdroj obrázka: unsplash.com

8. Použitý olej odovzdajte na recykláciu  

Keď vyprážate dlhšie, pozorne sledujte, či nedochádza k prepaľovaniu oleja. Myslite na to, že bod zadymenia zahriateho oleja postupne klesá. Pokiaľ postrehnete dymenie, nepríjemný zápach, menej bubliniek a penu, je to znak, že olej sa prepálil a mali by ste ho nahradiť novým.

Použitý kuchynský olej v žiadnom prípade nevylievajte do odtoku alebo toalety. Ohrozíte tým totiž životné prostredie a môžete napáchať veľké škody v potrubiach kanalizácie. Zbierajte ho do vhodnej nádoby a keď bude plná, odovzdajte ho na ekologickú likvidáciu.

Vedeli ste, že každá obec má zo zákona povinnosť zabezpečiť pre svojich občanov zber použitého oleja? Informujte sa na vašom mestskom alebo obecnom úrade, ako u vás funguje zbieranie oleja. Vo veci zberu a recyklácie použitého kuchynského oleja prispieva k lepšej budúcnosti aj spoločnosť TrafinOil. Záleží nám na tom, aby použité kuchynské oleje nespôsobovali environmentálnu záťaž. Zabezpečujeme ich recykláciu, vďaka ktorej sú zužitkované napríklad na užitočnú výrobu biopalív.

Tieto recepty na vyprážané jedlá sa oplatí vyskúšať!

Patríte k milovníkom vyprážaných jedál? Pripravili sme si pre vás 3 jedinečné recepty, ktoré by ste rozhodne mali vyskúšať!

Zdroj obrázka: unsplash.com

1. Kuracie kúsky v kukuričných lupienkoch

Približne 1 kilogram kuracích pŕs pokrájajte na hrubšie plátky. Zmiešajte 2 vajcia, postrúhaný cesnak, bazalku, soľ, čierne korenie, 2 polievkové lyžice oleja a postrúhanú citrónovú kôru. Vznikne tak marináda, do ktorej vložte mäso aspoň na 1 noc.

Následne mäso obaľte v rozmrvených kukuričných lupienkoch a vyprážajte ho na panvici. Výsledkom bude mimoriadne šťavnatá pochúťka, ktorú môžete podávať napríklad so zemiakmi alebo ryžou.

2. Vyprážaná cuketa so syrom a šunkou

Vedeli ste, že známy Cordon Bleu sa dá pripraviť aj bez mäsa? Jeho základom je cuketa, ktorú nakrájajte na približne 2 mm hrubé pláty. Položte na ne plátok šunky a syra podľa vášho výberu. Takto pripravené suroviny obaľte v trojobale – múke, rozšľahanom vajci s trochou soli a mlieka a nakoniec v strúhanke. Vyprážajte, kým povrch nezíska zlatistú farbu.

Cuketový Cordon Bleu môžete podávať so zemiakmi alebo grilovanou zeleninou. Vynikajúco sa k nemu hodí aj tatárska omáčka. A to najlepšie? Perfektne chutí nielen teplý, ale aj studený.

3. Ryžové krokety

Keď raz okúsite túto netradičnú pochúťku, nepochybne si ju hneď zamilujete! Jej príprava je pritom veľmi jednoduchá. Najprv uvarte guľatozrnnú ryžu a nechajte ju vychladnúť. Na 15 až 20 krokiet budete potrebovať okolo 300 gramov uvarenej ryže.

Ryžu následne vložte do väčšej misky, pridajte jedno vajce, 4 polievkové lyžice nastrúhaného syru (odporúčame Gouda), 40 gramov roztopeného masla, 50 gramov múky, čajovú lyžičku kypriaceho prášku, kúsok petržlenovej vňate, cibuľku, soľ a korenie. Suroviny poriadne pomiešajte a dajte odležať na približne 40 minút až 1 hodinu do chladničky.

Z odležanej zmesi rukami vymodelujte guľôčky, ktoré obaľte do strúhanky. Vyprážajte do zlatista. Ryžové krokety môžete použiť aj ako prílohu k iným jedlám – napríklad ku grilovanému mäsu.


Zdroje obrázkov: freepik.com, unsplash.com

Mohlo by sa vám páčiť

Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej - image
31.3.2023
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať! - image
31.3.2023
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať!
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - image
31.3.2023
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja? - image
31.3.2023
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť? - image
31.3.2023
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie - image
31.3.2023
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené? - image
31.3.2023
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť! - image
31.3.2023
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus? - image
31.3.2023
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - image
31.3.2023
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie - image
31.3.2023
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku? - image
31.3.2023
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok? - image
31.3.2023
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023? - image
31.3.2023
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023?
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie - image
31.3.2023
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje? - image
9.12.2022
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje?
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja - image
9.12.2022
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie? - image
9.12.2022
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie?
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím? - image
9.12.2022
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím?
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov? - image
9.12.2022
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov?
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej! - image
9.12.2022
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej!
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať! - image
9.12.2022
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať!
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá? - image
9.12.2022
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá?
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi? - image
9.12.2022
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi?
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - image
9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!