Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!

Admin Účet | 17.9.2022
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - Fotka

Vyprážanie či fritovanie jedál na oleji je považované za nezdravé najmä kvôli vysokému obsahu tuku. V tomto smere si však treba uvedomiť, že aj tuk je pre ľudské telo kriticky dôležitý. Slúži ako uchovávateľ energie a zásobuje jednotlivé orgány počas celého dňa. Problém však nastáva v prípade, že ho konzumujete príliš veľa. No vedeli ste, že je možné aj zdravé vyprážanie bez oleja?

Zdroj obrázka: pixabay.com

Koľko tuku by ste mali prijímať? 

Dospelý človek so zdravou hmotnosťou by mal denne prijať 1 gram tuku na 1 kg hmotnosti. Keďže tuk sa prirodzene nachádza vo väčšine jedál, docieliť potrebné minimum nie je žiaden problém. Oveľa náročnejšie je zabezpečiť, aby ste odporúčané množstvo výrazne neprekračovali. 

To však neznamená, že si nemôžete dopriať vaše obľúbené vyprážané či fritované jedlá. Stačí len poznať spôsoby, ako ich pripravovať tak, aby obsahovali čo najmenej nezdravých tukov. 

Praktický tip: Existujú viaceré druhy olejov líšiace sa svojím obsahom tukov. Pri kúpe si preto všímajte zloženie a vyberajte tie najzdravšie. 

Zdravé vyprážanie bez oleja je skutočne jednoduché! 

Olej sa pri fritovaní či vyprážaní obvykle používa na to, aby sa potraviny neprichytávali na horúce časti panvice či fritézy, kedy dochádza k ich pripaľovaniu. V takých prípadoch sa na potravinách vytvára uhlík, ktorý je karcinogénny. 

Vedeli ste, že vyprážať môžete aj bez použitia oleja na vyprážanie či fritovanie, resp. hocijakého iného oleja?

Panvica so špeciálnym povrchom 

Ak chcete vyprážať bez oleja, zakúpte si panvicu so špeciálnym nelepivým povrchom. Ten zabezpečí, že sa jedlo nebude pripaľovať. Odborne sa takýto spôsob prípravy označuje ako restovanie. Väčšina jedál v sebe prirodzene obsahuje určité percentuálne zastúpenie tukov, ktoré sa pri vysokej teplote uvoľňujú a suplujú olej. 
Rada šéfkuchára: Pri restovaní môžete povrch panvice navlhčiť vodou, prípadne vývarom. Ešte lepšie sa tak poistíte proti pripaľovaniu, pričom jedlo bude navyše aj šťavnatejšie.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Ešte menej tuku vďaka grilovacej panvici  

Pri vyprážaní na nelepivej panvici môže byť jedlo stále mastné, keďže sa z neho prirodzene uvoľňuje tuk. Pokiaľ sa mu chcete v maximálnej možnej miere vyhnúť, zaujímavou voľbou je špeciálna grilovacia panvica. Tá obsahuje kanáliky, ktoré odvádzajú šťavu kvapkajúcu z jedla pri jeho príprave. Vďaka tomu získate zdravú pochúťku s minimálnym obsahom nezdravého tuku. 

Teplovzdušné vyprážanie v grile či rúre 

Zaujímavým spôsobom, ako vyprážať bez oleja, je aj používanie grilu – ideálne elektrického. Ten poslúži aj v prípade, že žijete v byte. Stačí ho len vytiahnuť na balkón. Na rozdiel od grilov na uhlie nehrozí nadmerné zadymenie a do jedla sa nedostávajú toxické exhaláty. Takto spracované jedlo bude mať podobnú konzistenciu, ako keby ste ho vyprážali. Avšak, vaše telo nezaťaží vysokým obsahom tuku. 

Vedeli ste, že 100 gramov grilovaného kuracieho mäsa bez kože má približne 100 kcal? Vďaka tomu je grilovanie vhodné aj pre ľudí, ktorí dbajú na zdravú životosprávu alebo sa snažia chudnúť. 

Zdroj obrázka: pixabay.com

Ako na vyprážanie v teplovzdušnej rúre? 

Grilovať sa dá aj v mnohých moderných rúrach na pečenie. Mäso spolu s ďalšími surovinami stačí umiestniť na ražeň a následne ho nechať pražiť. Tuk bude stekať do zbernej nádoby, takže sa nebude hromadiť v jedle. To bude nádherne chrumkavé, šťavnaté a zároveň veľmi zdravé. Takýto spôsob prípravy je rýchly a pohodlný, a preto sa dnes teší veľkej obľube. 

Teplovzdušná fritéza na zdravé vyprážanie 

Ďalšou alternatívou, ako pripravovať chutné jedlá bez použitia oleja, je špeciálna teplovzdušná fritéza. Spravidla býva skonštruovaná tak, aby v maximálnej možnej miere využívala tuk, ktorý je prirodzene obsiahnutý v surovinách – či už ide o mäso, alebo hranolky, prípadne zeleninu. 

Teplovzdušná fritéza sa používa prakticky rovnako ako klasická. Najzásadnejší rozdiel je však v tom, že do nej nemusíte liať olej. Pôsobením tepla sa totiž skvapalní tuk z pripravovaných surovín. A následne zabezpečí správne prepečenie. V takejto fritéze môžete nielen fritovať, ale aj vyprážať, piecť či restovať. Spracované jedlo bude mať chrumkavú konzistenciu, pričom nebude nepríjemne mastné. 

Dá sa olejom úplne vyhnúť? 

Napriek tomu, že môžete využívať zdravé teplovzdušné vyprážanie, olejom sa v kuchyni nikdy úplne nevyhnete. A to najmä vtedy, ak prevádzkujete vlastný gastro podnik. Niektoré jedlá sa nedajú pripraviť bez kvalitného rastlinného oleja. Teda, dajú, no vaši zákazníci z nich možno nebudú mať očakávaný chuťový zážitok. Nehovoriac o studenej kuchyni, v ktorej sú oleje častokrát jednoducho nenahraditeľné.

Zdroj obrázka: freepik.com

Aby ste vo vašej prevádzke mali vždy dostatok kvalitného čerstvého oleja, stačí využiť naše služby. Zabezpečíme vám pravidelný dovoz čistých olejov, aby ste ich nemuseli zdĺhavo zháňať. Zároveň sa postaráme aj o odvoz tých znečistených, čím si nielenže uľahčíte podnikanie, ale ešte si aj splníte vaše zákonné povinnosti.

Mohlo by sa vám páčiť

Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok? - image
22.12.2022
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje? - image
9.12.2022
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje?
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja - image
9.12.2022
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie? - image
9.12.2022
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie?
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím? - image
9.12.2022
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím?
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov? - image
9.12.2022
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov?
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej! - image
9.12.2022
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej!
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať! - image
9.12.2022
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať!
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá? - image
9.12.2022
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá?
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi? - image
9.12.2022
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi?
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - image
9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej? - image
27.9.2022
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - image
17.9.2022
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja? - image
17.9.2022
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
17.9.2022
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť? - image
2.9.2022
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej? - image
19.8.2022
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
8.8.2022
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie - image
8.8.2022
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené? - image
8.8.2022
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť! - image
20.7.2022
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus? - image
3.5.2022
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - image
29.4.2022
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie - image
29.4.2022
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie - image
29.4.2022
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku? - image
29.4.2022
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?