Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!

Vyprážanie či fritovanie jedál na oleji je považované za nezdravé najmä kvôli vysokému obsahu tuku. V tomto smere si však treba uvedomiť, že aj tuk je pre ľudské telo kriticky dôležitý. Slúži ako uchovávateľ energie a zásobuje jednotlivé orgány počas celého dňa. Problém však nastáva v prípade, že ho konzumujete príliš veľa. No vedeli ste, že je možné aj zdravé vyprážanie bez oleja?

shish kebab gb01c7af21 1280
Zdroj obrázka: pixabay.com

Koľko tuku by ste mali prijímať? 

Dospelý človek so zdravou hmotnosťou by mal denne prijať 1 gram tuku na 1 kg hmotnosti. Keďže tuk sa prirodzene nachádza vo väčšine jedál, docieliť potrebné minimum nie je žiaden problém. Oveľa náročnejšie je zabezpečiť, aby ste odporúčané množstvo výrazne neprekračovali. 

To však neznamená, že si nemôžete dopriať vaše obľúbené vyprážané či fritované jedlá. Stačí len poznať spôsoby, ako ich pripravovať tak, aby obsahovali čo najmenej nezdravých tukov. 

Praktický tip: Existujú viaceré druhy olejov líšiace sa svojím obsahom tukov. Pri kúpe si preto všímajte zloženie a vyberajte tie najzdravšie. 

Zdravé vyprážanie bez oleja je skutočne jednoduché! 

Olej sa pri fritovaní či vyprážaní obvykle používa na to, aby sa potraviny neprichytávali na horúce časti panvice či fritézy, kedy dochádza k ich pripaľovaniu. V takých prípadoch sa na potravinách vytvára uhlík, ktorý je karcinogénny. 

Vedeli ste, že vyprážať môžete aj bez použitia oleja na vyprážanie či fritovanie, resp. hocijakého iného oleja?

Panvica so špeciálnym povrchom 

Ak chcete vyprážať bez oleja, zakúpte si panvicu so špeciálnym nelepivým povrchom. Ten zabezpečí, že sa jedlo nebude pripaľovať. Odborne sa takýto spôsob prípravy označuje ako restovanie. Väčšina jedál v sebe prirodzene obsahuje určité percentuálne zastúpenie tukov, ktoré sa pri vysokej teplote uvoľňujú a suplujú olej. 
Rada šéfkuchára: Pri restovaní môžete povrch panvice navlhčiť vodou, prípadne vývarom. Ešte lepšie sa tak poistíte proti pripaľovaniu, pričom jedlo bude navyše aj šťavnatejšie.

frying pan g6c8404956 1280
Zdroj obrázka: pixabay.com

Ešte menej tuku vďaka grilovacej panvici  

Pri vyprážaní na nelepivej panvici môže byť jedlo stále mastné, keďže sa z neho prirodzene uvoľňuje tuk. Pokiaľ sa mu chcete v maximálnej možnej miere vyhnúť, zaujímavou voľbou je špeciálna grilovacia panvica. Tá obsahuje kanáliky, ktoré odvádzajú šťavu kvapkajúcu z jedla pri jeho príprave. Vďaka tomu získate zdravú pochúťku s minimálnym obsahom nezdravého tuku. 

Teplovzdušné vyprážanie v grile či rúre 

Zaujímavým spôsobom, ako vyprážať bez oleja, je aj používanie grilu – ideálne elektrického. Ten poslúži aj v prípade, že žijete v byte. Stačí ho len vytiahnuť na balkón. Na rozdiel od grilov na uhlie nehrozí nadmerné zadymenie a do jedla sa nedostávajú toxické exhaláty. Takto spracované jedlo bude mať podobnú konzistenciu, ako keby ste ho vyprážali. Avšak, vaše telo nezaťaží vysokým obsahom tuku. 

Vedeli ste, že 100 gramov grilovaného kuracieho mäsa bez kože má približne 100 kcal? Vďaka tomu je grilovanie vhodné aj pre ľudí, ktorí dbajú na zdravú životosprávu alebo sa snažia chudnúť. 

chicken ga1f5f22f0 1280
Zdroj obrázka: pixabay.com

Ako na vyprážanie v teplovzdušnej rúre? 

Grilovať sa dá aj v mnohých moderných rúrach na pečenie. Mäso spolu s ďalšími surovinami stačí umiestniť na ražeň a následne ho nechať pražiť. Tuk bude stekať do zbernej nádoby, takže sa nebude hromadiť v jedle. To bude nádherne chrumkavé, šťavnaté a zároveň veľmi zdravé. Takýto spôsob prípravy je rýchly a pohodlný, a preto sa dnes teší veľkej obľube. 

Teplovzdušná fritéza na zdravé vyprážanie 

Ďalšou alternatívou, ako pripravovať chutné jedlá bez použitia oleja, je špeciálna teplovzdušná fritéza. Spravidla býva skonštruovaná tak, aby v maximálnej možnej miere využívala tuk, ktorý je prirodzene obsiahnutý v surovinách – či už ide o mäso, alebo hranolky, prípadne zeleninu. 

Teplovzdušná fritéza sa používa prakticky rovnako ako klasická. Najzásadnejší rozdiel je však v tom, že do nej nemusíte liať olej. Pôsobením tepla sa totiž skvapalní tuk z pripravovaných surovín. A následne zabezpečí správne prepečenie. V takejto fritéze môžete nielen fritovať, ale aj vyprážať, piecť či restovať. Spracované jedlo bude mať chrumkavú konzistenciu, pričom nebude nepríjemne mastné. 

Dá sa olejom úplne vyhnúť? 

Napriek tomu, že môžete využívať zdravé teplovzdušné vyprážanie, olejom sa v kuchyni nikdy úplne nevyhnete. A to najmä vtedy, ak prevádzkujete vlastný gastro podnik. Niektoré jedlá sa nedajú pripraviť bez kvalitného rastlinného oleja. Teda, dajú, no vaši zákazníci z nich možno nebudú mať očakávaný chuťový zážitok. Nehovoriac o studenej kuchyni, v ktorej sú oleje častokrát jednoducho nenahraditeľné.

fresh chicken salad grapefruit lettuce honey mustard dressing dietary menu proper nutrition top view
Zdroj obrázka: freepik.com

Aby ste vo vašej prevádzke mali vždy dostatok kvalitného čerstvého oleja, stačí využiť naše služby. Zabezpečíme vám pravidelný dovoz čistých olejov, aby ste ich nemuseli zdĺhavo zháňať. Zároveň sa postaráme aj o odvoz tých znečistených, čím si nielenže uľahčíte podnikanie, ale ešte si aj splníte vaše zákonné povinnosti.

    Objednajte si olej – rýchlo a efektívne

    O všetko sa postaráme za Vás. Nový olej Vám doručíme a použitý zoberieme.
    Napíšte nám a my sa Vám obratom ozveme.

    ochrany osobných údajov