Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?

| 31.3.2023
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej? - Fotka

Keďže nová legislatíva zaviedla povinný zber použitého oleja nielen z gastro prevádzok, ale aj z domácností, pravdepodobne sa nevyhnete jeho skladovaniu. Ako dlho ho však môžete uchovávať vo vašej domácnosti či v priestoroch vašej prevádzky? Je tento čas niečím limitovaný? Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších pravidiel, ktoré by ste mali poznať.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Doba skladovania čistého oleja

Kuchynský olej je potravina ako každá iná. Na obale má preto prirodzene uvedený dátum spotreby. Pri kúpe vždy dbajte na to, aby ostávajúca doba životnosti nebola príliš krátka. V takom prípade sa vám môže ľahko stať, že časť oleja budete musieť jednoducho odovzdať na ekologickú likvidáciu, keďže ho nestihnete včas zužitkovať.

Na životnosť vplýva skladovanie

Dôležitým kritériom, ktoré vplýva na životnosť čistého oleja, je spôsob jeho skladovania. Ak ho máte odložený na nevhodnom mieste, môže sa vám veľmi rýchlo pokaziť.

Praktický tip: Na etikete kuchynského oleja je uvedené, v akých podmienkach by ste ho mali skladovať. Pokiaľ chcete, aby vám vydržal až do konca doby trvanlivosti, snažte sa dodržať odporúčania výrobcu.

Vo všeobecnosti platí, že kuchynské oleje by ste nemali skladovať na poličkách, kde svieti slnko. UV žiarenie spolu so zvýšenou teplotou totiž urýchľuje niektoré chemické procesy a spôsobuje rýchlejšiu degradáciu oleja.

Pozor na správnu teplotu

Životnosť oleja môže byť ovplyvnená aj teplotou v miestnosti, v ktorej ho skladujete. Aj v tomto smere platí, že vždy dodržiavajte odporúčania výrobcu uvedené na obale.Vedeli ste, že niektoré druhy rastlinných olejov, napríklad slnečnicový alebo sezamový, sú veľmi citlivé na teplo a mali by sa skladovať v chladničke?

Zdroj obrázka: pixabay.com

Skladovanie použitého oleja

Použitý olej má odlišné chemické zloženie než čistý. Keď je vystavený vysokej teplote vo fritéze či na panvici, prirodzené procesy degradácie sú veľmi urýchlené. Reťazce jednotlivých zložiek sa menia na iné, v dôsledku čoho vznikajú zdraviu škodlivé zlúčeniny. Práve preto si treba dávať veľký pozor, aby ste na vyprážanie nepoužívali prepálený olej. Ten je totiž karcinogénny a dokáže spôsobiť viacero zdravotných problémov.

Ako zistiť, že je olej prepálený?

Existuje niekoľko jednoduchých znakov, ktoré sú jasným signálom, že olej je už prepálený a nemali by ste ho ďalej používať. Medzi najvýraznejšie patrí charakteristický nepríjemný zápach. Avšak, hneď na prvý pohľad si viete všimnúť aj tmavú farbu, penu na panvici či chýbajúce bublinky pri vyprážaní.

Základom je správna nádoba

Použitý kuchynský olej z panvice alebo fritézy je potrebné opatrne preliať do nádoby určenej na jeho skladovanie. V žiadnom prípade ho nevylievajte do odtoku alebo toalety. Môžete tým spôsobiť množstvo problémov (znečistenie životného prostredia, upchatie kanalizácie a podobne), nehovoriac o tom, že vám hrozí vysoká pokuta.

Praktický tip: Pri prelievaní použitého oleja do zbernej nádoby môžete používať sitko. To sa postará o zachytenie zvyškov jedla, ktoré sťažujú jeho ďalšie spracovanie.

Na zber použitého oleja sa štandardne využívajú špeciálne sudy. Tie sú vybavené tesnými vrchnákmi, ktoré plnia podstatnú úlohu. Zabraňujú tomu, aby sa pri skladovaní či manipulácii olej vylial na zem. Navyše, eliminujú šírenie nepríjemného zápachu.

Sudy majte na tmavom a chladnom mieste

Nádoby na zber použitého oleja neodporúčame skladovať na teplých miestach – obzvlášť nie na priamom slnku. Hrozí totiž, že vplyvom tepla sa urýchlia chemické procesy v oleji, čím dôjde k jeho ďalšej degradácii. Tá sa môže prejaviť napríklad stupňujúcim zápachom. Okrem toho, nadmerne degradovaný olej sa už nemusí dať efektívne recyklovať.

Ako dlho skladovať použitý olej?

Neexistuje presný čas, ako dlho môžete či nemôžete skladovať použitý kuchynský olej. Naša rada však znie – odovzdajte ho na ekologickú recykláciu čo najskôr. Čím kratšie je skladovaný v sude, tým menej svojich vlastností stratí a dá sa tak ľahšie ďalej zužitkovať.

Zdroj obrázka: pixabay.com

Využite praktický odvoz použitého oleja

Pokiaľ nechcete mať s použitým olejom z vašej gastro prevádzky žiadne starosti, môžete využiť naše spoľahlivé služby. Postaráme sa nielen o jednorazový, ale aj pravidelný odvoz olejov z vašej gastro prevádzky. A to v čase, keď vám to bude najviac vyhovovať. Môžete mať tak absolútnu istotu, že použité oleje nebudete musieť zbytočne dlho skladovať. Samozrejmosťou je aj doklad o ekologickej likvidácii, ktorý môžete v prípade potreby predložiť úradom alebo kontrolám. Navyše, keď budete mať záujem, bezstarostne vám zabezpečíme aj dovoz čistých olejov.

Mohlo by sa vám páčiť

8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá - image
3.4.2023
8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej - image
31.3.2023
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať! - image
31.3.2023
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať!
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - image
31.3.2023
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja? - image
31.3.2023
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť? - image
31.3.2023
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie - image
31.3.2023
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené? - image
31.3.2023
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť! - image
31.3.2023
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus? - image
31.3.2023
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - image
31.3.2023
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie - image
31.3.2023
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku? - image
31.3.2023
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok? - image
31.3.2023
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023? - image
31.3.2023
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023?
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie - image
31.3.2023
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje? - image
9.12.2022
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje?
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja - image
9.12.2022
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie? - image
9.12.2022
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie?
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím? - image
9.12.2022
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím?
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov? - image
9.12.2022
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov?
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej! - image
9.12.2022
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej!
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať! - image
9.12.2022
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať!
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá? - image
9.12.2022
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá?
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi? - image
9.12.2022
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi?
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - image
9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!