Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!

Admin Účet | 29.4.2022
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - Fotka

Zdravé oleje sú veľkým prínosom pre kuchyňu – či už ide o gastro prevádzku, alebo domácnosť. Nielenže dokážu fantasticky dochucovať jedlá, robia ich šťavnatými a chrumkavými, ale ešte aj dodávajú ľudskému telu viacero cenných látok. Na trhu dnes nájdete obrovské množstvo rôznych druhov olejov, ktoré sa líšia svojím zložením. Ktorý z nich je však najlepší?

Čo si všímať pri výbere rastlinného oleja?

Základom zdravého rastlinného oleja je obsah dobrých látok. Podstatné sú predovšetkým omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, ktoré sa z prirodzenej stravy nedajú ľahko prijímať. Ich najlepším zdrojom sú práve oleje. Avšak, pozornosť sa oplatí venovať aj ďalším zložkám – vitamínom, minerálom či antioxidantom. 

Za studena lisovaný olej je zdravší 

Pokiaľ chcete, aby rastlinný olej prinášal čo najviac pozitívnych účinkov vášmu organizmu, ideálnou voľbou sú za studena lisované druhy. Tie sa získavajú pri prirodzených teplotách, obvykle okolo 35 až 50 °C. V praxi to znamená, že všetky cenné látky zo vstupných surovín ostanú zachované aj vo výslednom oleji. 

Naopak, rafinované oleje sa vyznačujú najnižším obsahom zdraviu prospešných látok. Spracovávajú sa totiž pri teplotách viac ako 160 °C. To vedie k poškodeniu a zničeniu mnohých vitamínov či antioxidantov. 

Rozdiely sú aj v chuti 

Najlepší rastlinný olej je taký, ktorý vám chutí. Ak váš obľúbený šalát doladíte olivovým olejom, pričom neznášate arómu olív, veľkú radosť z neho zrejme mať nebudete. Aj v tomto prípade platí, že medzi rafinovanými a za studena lisovanými druhmi je značný rozdiel. 

Kým za studena lisované rastlinné oleje majú obvykle svoju charakteristickú jemnú chuť a vôňu, pri rafinovaných nie je veľmi citeľná. Aromatické látky, ktoré sa prirodzene nachádzajú v rastline, sa totiž zničia pri spracovaní. 

Na spôsobe prípravy záleží 

Benefitom rafinovaných rastlinných olejov je lepšia odolnosť voči prepáleniu. Majú vyšší bod zadymenia, ktorý je častokrát na úrovni viac ako 200 °C. Vďaka tomu sa dajú používať na fritovanie, vyprážanie a ďalšie tepelné úpravy vyžadujúce vysokú teplotu. Je však potrebné dodať, že aj niektoré za studena lisované oleje majú pozoruhodne vysoký bod zadymenia. 

Zapamätajte si: Za studena lisované oleje strácajú pri vysokých teplotách svoj prirodzený obsah výživných látok. Ak chcete, aby boli čo najzdravšie, odporúčame ich používať najmä v studenej kuchyni.

Najlepšie zdravé oleje

Zo širokej ponuky olejov sme pre vás vybrali niekoľko najlepších, ktoré majú optimálne vlastnosti pre použitie v kuchyni. Na jednej strane obsahujú viacero zdraviu prospešných látok a na druhej strane sú zas odolné voči vysokým teplotám, majú dlhú trvanlivosť a sú cenovo dostupné. 

Repkový olej a najlepšie omega 3 mastné kyseliny

Repkový olej sa predáva ako rafinovaný alebo nerafinovaný. Prvý menovaný druh sa vyznačuje výbornou tepelnou odolnosťou – je stabilný do 210 až 220 °C. Avšak, tým pádom nemá tak veľa nutrične hodnotných látok. 

Lepšou voľbou je preto za studena lisovaný repkový olej, ktorý má vynikajúci pomer omega 3 a omega 6 mastných kyselín na úrovni 1:2. Navyše, nájdete v ňom aj ďalšie prospešné vitamíny či antioxidanty. Dokáže tak znižovať riziko srdcovo-cievnych ochorení, podporovať imunitu a dopĺňať do tela chýbajúce látky.

Olivový olej s charakteristickou chuťou

Olivový olej obsahuje veľa mono-nenasýtených mastných kyselín. Hoci je lisovaný za studena, odoláva teplotám viac ako 200 °C. Preto je vhodný aj na tepelné spracovanie. Avšak, vtedy môže prichádzať o svoj prirodzený obsah enzýmov, flavonoidov, vitamínov a antioxidantov. Napriek tomu, že pozostáva z mnohých cenných látok, nenájdete v ňom dostatočné percentuálne zastúpenie omega 3 a omega 6 mastných kyselín. 

Slnečnicový olej vhodný do studenej kuchyne 

Medzi zdravé oleje nepochybne patrí aj slnečnicový, ktorý má významné účinky na ľudské zdravie. Obsahuje totiž veľa prospešných látok. Je ale tepelne nestabilný a pri viac ako 50 °C začína výrazne degradovať. Vhodný je tak výlučne do studenej kuchyne. Pomer omega 3 a omega 6 mastných kyselín je na úrovni 1:632. 

Kokosový olej s antivirotickými účinkami 

Zaujímavosťou je skutočnosť, že kokosový olej je pri izbovej teplote v tuhom stave. Výnimočný je tiež tým, že má vysoký bod zadymenia – až 240 °C, vďaka čomu je ako stvorený na tepelné úpravy. Prináša mnohé pozitívne účinky na ľudské telo. Obsahuje totiž kyselinu laurovú, stearovú či kaprinovú. Tie sa vyznačujú výbornými antioxidačnými vlastnosťami a pôsobia proti vírusom, plesniam či neželaným kvasinkám a baktériám.

Ďalšie zdravé rastlinné oleje 

Pozornosť sa oplatí venovať aj exotickejším rastlinným olejom. Tie v bežných predajniach častokrát nezoženiete. Vhodné sú primárne do studenej kuchyne, pričom môžu prinášať cenné zdravotné benefity. Skvelou voľbou dokáže byť napríklad konopný olej, ktorý má výborný pomer omega 3 a omega 6 mastných kyselín – 1:2. 

Zaujímavý je taktiež cédrový, rakytníkový, šípkový, tekvicový, hroznový, melónový, sezamový či arašidový olej. Myslite na to, že tieto druhy majú obvykle svoju charakteristickú chuť a arómu, ktorá je výraznejšia než v prípade klasických rastlinných olejov. 

Najlepšie zdravé oleje pre vašu gastro prevádzku 

Prevádzkujete gastro podnik a snažíte sa robiť všetko pre to, aby ste chuťou a konzistenciou jedál oslovili čo najviac zákazníkov? Na kvalitnom oleji skutočne záleží! Ak si lámete hlavu s tým, odkiaľ výhodne nakupovať zdravé rastlinné oleje za najlepšie ceny, máme pre vás riešenie

Stačí si prezrieť našu širokú ponuku kvalitných rastlinných olejov, z ktorej si nepochybne vyberiete. A to najlepšie? Oleje si nemusíte chodiť vyzdvihovať do nášho skladu. Zabezpečujeme toitž dovoz priamo do vašej prevádzky. A to nielen jednorazovo, ale aj pravidelne – podľa potreby a vašich požiadaviek. Náš kompletný olejový servis vám ušetrí čas a náklady, vďaka čomu môžete fungovať oveľa efektívnejšie.

Zdroje obrázkov: freepik.com, pixabay.com

Mohlo by sa vám páčiť

Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok? - image
22.12.2022
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje? - image
9.12.2022
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje?
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja - image
9.12.2022
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie? - image
9.12.2022
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie?
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím? - image
9.12.2022
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím?
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov? - image
9.12.2022
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov?
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej! - image
9.12.2022
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej!
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať! - image
9.12.2022
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať!
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá? - image
9.12.2022
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá?
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi? - image
9.12.2022
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi?
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - image
9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej? - image
27.9.2022
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - image
17.9.2022
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja? - image
17.9.2022
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
17.9.2022
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť? - image
2.9.2022
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej? - image
19.8.2022
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
8.8.2022
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie - image
8.8.2022
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené? - image
8.8.2022
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť! - image
20.7.2022
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus? - image
3.5.2022
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - image
29.4.2022
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie - image
29.4.2022
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie - image
29.4.2022
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku? - image
29.4.2022
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?