Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!

Admin Účet | 9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - Fotka

Aj vy si občas vyrazíte s partnerom, rodinou, kamarátmi alebo blízkymi do reštaurácie? Vidinu pekného večera môže jednoducho pokaziť personál, kvalita jedla či čistota v podniku. Otázka tak znie – ako rozpoznať kvalitnú gastro prevádzku, ktorá stojí za opakovanú návštevu?

Na území Slovenska sa nachádzajú tisícky gastro prevádzok. Najmä vo veľkých mestách je ich koncentrácia veľmi vysoká – na jednej ulici často nájdete hneď niekoľko reštaurácií, barov či kaviarní. Vybrať si tak jednu, ktorú poctíte vašou návštevou, môže byť náročné.

Veľká konkurencia v gastro segmente však má pre zákazníka jednu veľkú výhodu. Majitelia a manažéri reštaurácií sa musia veľmi snažiť, aby ich podnik vynikol a predbehol ten konkurenčný. Napriek tomu sa ale nájdu prevádzky, ktoré nie sú veľmi kvalitné. My vám poradíme, ako sa im vyhnúť a na ktoré detaily dbať, ak chcete mať istotu, že váš zážitok vám nič nepokazí.

Kľúčové znaky kvalitnej gastro prevádzky

Aby ste mohli spoľahlivo odlíšiť kvalitný gastro podnik od toho nekvalitného, častokrát si musíte všímať aj úplné drobnosti. Pozornosť venujte najmä nasledovným veciam.

1. Čistota v podniku a jeho okolí

Na zážitok z baru či reštaurácie do veľkej miery vplýva čistota. A to nielen vo vnútri prevádzky, ale aj okolo nej. Predsa len, asi sa vám nebude dobre jesť, keď pri pohľade z okna uvidíte preplnené kontajnery, z ktorých sa vysýpajú na zem odpadky. Majitelia a manažéri kvalitných podnikov investujú nemalé prostriedky, aby aj okolité prostredie žiarilo čistotou.

Samozrejme, podstatnú úlohu zohráva aj čistota vo vnútri podniku. Či už podláh, toaliet, alebo samotných stolov. Pozornosť venujte aj pohárom, tanierom a príborom. V menej kvalitných baroch či reštauráciách sa vám môže stať, že na nich uvidíte drobné zaschnuté zvyšky čistiaceho prostriedku či v horšom prípade jedla. S takýmto problémom by ste sa v kvalitnej prevádzke rozhodne nemali stretnúť.Praktický tip: O kvalite kaviarne vám veľa napovie čistota kávovaru a pomôcok, ktoré obsluha používa na prípravu nápojov. Ak sa celé vybavenie doslova leskne, je to znak, že ste v naozaj kvalitnom podniku.

Zdroj obrázka: freepik.com

2. Kvalita surovín

V snahe znižovať náklady sa manažéri gastro prevádzok častokrát uchyľujú k nakupovaniu lacnejších surovín. Ako to už ale v živote býva, cena obvykle odráža kvalitu. Lacné mäso, chemikáliami ošetrená zelenina, ktorá precestovala polovicu sveta a zmrazené polotovary plné konzervantov či iných chemických prísad – no povedzte, znie to lákavo? Pravdepodobne nie.

Vysoká cena však automaticky neznamená, že daný podnik používa kvalitné suroviny. Všímať si treba samotné jedlo. Je mäso mäkké a čisté? Alebo šľachovité a plné chrupaviek? Má zelenina výraznú chuť alebo ju takmer ani neviete vnímať? Toto všetko sú drobnosti, ktoré odhalia skutočnú kvalitu.

Naša rada: Ak vám reštaurácia ponúkne majonézu, kečup alebo čili omáčku, všímajte si jej značku. Tá vám hneď napovie, či podnik volí najlacnejšie možné riešenie, alebo investuje do kvality.

3. Čerstvosť

Čerstvosť a kvalita spolu úzko súvisia, no nie sú vždy automaticky prepojené. Napríklad, môže sa stať, že reštaurácia síce nakúpi mimoriadne kvalitné mäso, no ak ho pred prípravou 2 mesiace v mrazničke, zrejme vás svojou čerstvosťou neohúri.Čerstvosť surovín do značnej miery odráža veľkosť ponuky. Ak má malá miestna reštaurácia vo svojom jedálnom lístku 50 rôznych jedál, veľa z nich pravdepodobne pozostáva z mrazených surovín, ktoré sa dajú rýchlo a ľahko kedykoľvek pripraviť. Uprednostňujte preto podniky s menšou ponukou. Pri nich je pravdepodobnejšie, že príprave jedla venujú viac pozornosti a polotovary používajú v minimálnej miere.

Zdroj obrázka: freepik.com

4. Prístup personálu

Kvalita gastro prevádzky je do veľkej miery definovaná práve personálom. Znudený čašník, ktorý vás ignoruje a nie je ochotný pomôcť, dokáže ľahko pokaziť zážitok aj z toho najchutnejšieho jedla. Už pri vstupe do reštaurácie, kaviarne či baru si všímajte, ako vás pracovníci privítajú. Usmejú sa, milo vás pozdravia a usadia? Alebo si vás ani nevšimnú a keď sa ich niečo opýtate, len stručne odvrknú?

Dôležité je aj to, ako personál pristupuje k prípadným sťažnostiam. Čašníci v kvalitnej reštaurácii spravia všetko pre to, aby vám vyhoveli. Ak sa vám náhodou niečo nepozdáva na jedle, situáciu aktívne riešia, kým nezaručia vašu spokojnosť.

Nezabúdajte: Ak sa prvýkrát chystáte navštíviť nejaký gastro podnik, prečítajte si recenzie na internete. Prezradia vám nielen kvalitu jedál v danom podniku, ale aj to, ako personál pristupuje k zákazníkom. Pozornosť venujte najmä najnovším hodnoteniam. Komentáre spred 2 či 3 rokov už totiž nemusia byť relevantné.

5. Kvalita používaného oleja

Chuť a kvalitu jedla značne ovplyvňuje kuchynský olej. Kvalitné gastro prevádzky majú vo svojich kuchyniach viacero druhov, ktoré sa hodia na prípravu konkrétnych jedál.

Vedeli ste, že do studených jedál, napríklad šalátov, sa najviac hodia panenské oleje? Jedným z najčastejšie používaných je olivový. Kvalitu najlepšie odráža jeho chuť, ktorá by mala byť jemná a zároveň dostatočne dobre citeľná.Naopak, keď si objednáte fritované alebo pražené jedlo, nemali by v ňom byť žiadne známky spáleného oleja. Kvalitné prevádzky používajú špeciálne gastronomické oleje, ktoré obvykle obsahujú kombináciu rafinovaného repkového oleja s ďalšími druhmi. Tým zabraňujú rýchlemu pripaľovaniu a dosahujú vynikajúcu chuť či konzistenciu jedla.

Zdroj obrázka: freepik.com

6. Dôraz na ochranu životného prostredia

Kvalitné gastro prevádzky podnikajú opatrenia vedúce k ochrane životného prostredia. Napríklad, nahrádzajú plastové obaly papierovými alebo umelohmotné príbory ekologickejšími drevenými.

Znakom kvalitného podniku je tiež dodržiavanie zákonov, ktoré sa týkajú likvidácie použitého kuchynského oleja. Gastro prevádzky ho nesmú nešetrne vylievať do drezu či toalety a znečisťovať tak životné prostredie. Musia si zabezpečiť jeho ekologickú likvidáciu. Ak pri danej reštaurácii uvidíte vozidlo TrafinOil, ktoré prišlo vyzdvihnúť použitý kuchynský olej, resp. prinieslo nový, je to znak, že prevádzkovateľ skutočne dbá na dodržiavanie zákonov a kladie dôraz na ekológiu a životné prostredie.

Zdroj obrázkov: freepik.com

Mohlo by sa vám páčiť

Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok? - image
22.12.2022
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje? - image
9.12.2022
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje?
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja - image
9.12.2022
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie? - image
9.12.2022
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie?
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím? - image
9.12.2022
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím?
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov? - image
9.12.2022
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov?
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej! - image
9.12.2022
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej!
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať! - image
9.12.2022
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať!
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá? - image
9.12.2022
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá?
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi? - image
9.12.2022
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi?
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - image
9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej? - image
27.9.2022
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - image
17.9.2022
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja? - image
17.9.2022
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
17.9.2022
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť? - image
2.9.2022
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej? - image
19.8.2022
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
8.8.2022
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie - image
8.8.2022
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené? - image
8.8.2022
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť! - image
20.7.2022
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus? - image
3.5.2022
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - image
29.4.2022
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie - image
29.4.2022
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie - image
29.4.2022
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku? - image
29.4.2022
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?