Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím?

Admin Účet | 9.12.2022
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím? - Fotka

V dnešnej dobe sa kladie čoraz väčší dôraz na ekológiu a životné prostredie. Kým v minulosti sa mohol každý svojvoľne rozhodnúť, ako bude prispievať k ochrane životného prostredia, v súčasnosti je táto oblasť čoraz viac kontrolovaná zákonmi. Vzťahujú sa prakticky na každého z nás, obzvlášť však na podniky pôsobiace v rizikových sektoroch. Jedným z nich sú gastro prevádzky. Ktoré základné pravidlá by ste ako ich manažér alebo majiteľ mali dodržiavať?

Odpad z gastro prevádzok

Ako gastro podnik pravdepodobne každý deň spotrebovávate veľké množstvo vstupov a premieňate ich na výstupy. V ideálnom prípade by sa všetky suroviny mali premeniť na hotové jedlá, ktoré budú skonzumované. Takáto rovnosť je však možná iba v teoretickej rovine. Realita je komplikovanejšia.

Zvyšky pri spracovaní surovín

Už pri samotnom spracovaní jednotlivých prírodných surovín dochádza k produkcii bioodpadu. Napríklad, keď krájate mäso, mastné šľachovité zvyšky pravdepodobne vyhodíte do odpadu. To isté platí o šupkách z ovocia a zeleniny.

Výhodou je skutočnosť, že bioodpad sám o sebe nie je škodlivý pre životné prostredie. Avšak, musíte ho správne recyklovať. Keď ho vyhadzujete do bežného zmesového odpadu, v budúcnosti spôsobí viac škody ako úžitku. Na smetiskách totiž dochádza k jeho hnitiu pod vrstvami smetí a vzniká metán – jeden z najnebezpečnejších skleníkových plynov, ktorý vplýva na klimatickú zmenu.

Obalový materiál

Mnohé suroviny sú zabalené v papierových, sklenených alebo textilných obaloch. Ich výhodou je skutočnosť, že sa dajú jednoducho recyklovať, resp. znovu použiť. Nepredstavujú tak významnú záťaž na životné prostredie. Ako už ale istotne tušíte, najväčším problémom sú plastové balenia.

Plasty sa tiež dajú znovu zužitkovať, avšak je potrebné myslieť na ich recykláciu. Pokiaľ ju zanedbáte a dostanú sa na skládky, alebo v horšom prípade do prírody, ich rozklad trvá tisícky rokov. Nehovoriac o tom, že spôsobujú úhyn mnohých živočíchov.

Rastlinné oleje

Špecifickou kategóriou kuchynského odpadu sú rastlinné oleje, ktoré v žiadnom prípade nevylievajte do kanalizácie, toalety či odtoku. Nielenže tým porušujete zákon, ale ešte k tomu významným spôsobom negatívne ovplyvňujete životné prostredie.

Vedeli ste, že jeden liter použitého rastlinného oleja dokáže znečistiť niekoľko miliónov litrov čistej vody? Spôsobuje tak úhyn rastlín a živočíchov.

Použité oleje sa v kanalizácii zrážajú, zhlukujú do mazľavých celkov a spôsobujú upchávanie. Voda tak nedokáže správne odtekať, vzniká zápach a do kanalizačných rúr sú lákané rôzne zvieratá. Dochádza k rýchlejšiemu šíreniu rôznych ochorení a náprava vzniknutých škôd je veľmi nákladná. Recykláciu olejov tak rozhodne nepodceňujte.

Ako môžete aj vy prispieť k ochrane životného prostredia?

Ako gastro prevádzka dokážete prispieť k ochrane životného prostredia niekoľkými jednoduchými opatreniami. Ich zavedenie nie je nákladné ani komplikované. Navyše, keď sa ich budete držať, splníte si aj vaše zákonné povinnosti.

Recyklujte odpad

Základom ekologickej gastro prevádzky je dôraz na triedenie odpadu do 6 rôznych košov. Majte vyhradenú samostatnú nádobu na papier, sklo, zmesový odpad, plast, kovy a bioodpad. Myslite na to, že ako stravovací podnik musíte dodržiavať viacero zákonov, ktoré sa týkajú vzniku, držania a separovania odpadu.

Novinkou sú najmä zákony ohľadom bioodpadu. Regulujú, ktoré druhy odpadu je nutné recyklovať a ako s nimi správne narábať. Uvedomte si, že tieto nariadenia nie sú vytvorené na to, aby vám spôsobovali zbytočné problémy. Ich hlavnou úlohou je chrániť životné prostredie. Tým, že ich budete dôsledne dodržiavať, prispejete k lepšej budúcnosti nás všetkých.

Plánujte a objednávajte rozumne

Veľké množstvo odpadu vzniká úplne zbytočne v dôsledku nedostatočného plánovania. Analyzujte údaje z prechádzajúcich období a využite ich na efektívne plánovanie do budúcna. Majte rezervy, no nie zbytočne veľké. Snažte sa nakupovať len také množstvo surovín, aké reálne zužitkujete. Vyhnete sa tak zbytočnému plytvaniu.

Nezabúdajte: Vďaka efektívnemu plánovaniu a objednávaniu surovín nielenže prispejete k ochrane životného prostredia, ale z dlhodobého hľadiska ušetríte stovky, neraz tisícky eur. Tie môžete radšej využiť na ďalší rozvoj a napredovanie vášho podnikania.  

Dbajte na ekologické materiály

Plastové slamky, taniere, príbory, poháre či balenia nahraďte ekologickejšími. Veľmi dobrým riešením sú napríklad papierové alebo drevené alternatívy, ktoré rovnako dobre a funkčne splnia účel, pričom sa dajú výrazne jednoduchšie recyklovať.Používanie materiálov, ktoré sú šetrné k prírode, nepochybne ocenia aj vaši zákazníci. Začnú vás považovať za ekologicky zmýšľajúci podnik, radi o vás povedia svojim známym a budú vás navštevovať častejšie. To sa v konečnom dôsledku odrazí na náraste tržieb.

Využite zber použitého oleja

Špeciálnu pozornosť venujte použitému kuchynskému oleju. Zo zákona máte povinnosť zabezpečiť si jeho triedený zber. Nesmiete ho vylievať do kanalizácie. Je potrebné, aby ste ho vylievali do zbernej nádoby. Tú následne odovzdáte spoločnosti, ktorá zabezpečuje ekologickú recykláciu. Ak tieto nariadenia nebudete dodržiavať, kontrola to dokáže ľahko odhaliť a bude vám hroziť vysoká pokuta.

Vedeli ste, že použitý kuchynský olej sa dá využiť na výrobu plastov, mydiel alebo alternatívnych palív do spaľovacích motorov vozidiel? Tým, že ho zbierate a odovzdávate na ekologickú recykláciu, prispievate k šetreniu prírodných zdrojov.

Výhodný olejový servis od TrafinOil

Ekologická recyklácia kuchynského oleja pre vás nemusí predstavovať žiadne významné výdavky ani povinnosti nad rámec tých ostatných. Stačí, že využijete výhodný zber použitého oleja TrafinOil. Funguje to jednoducho. Objednáte si jednorazový alebo pravidelný odvoz, v dohodnutom čase prídeme do vašej prevádzky, vyzdvihneme nádoby s použitým olejom a zaplatíme vám v hotovosti. Navyše, zadarmo vám zapožičiame čisté nádoby na ďalší použitý kuchynský olej. Nielenže teda nemusíte nikam chodiť, ale nemusíte sa ani o nič starať. Všetko zariadime za vás.

Máme všetky certifikáty, aby sme mohli poskytovať legálny zber použitého oleja. Pri vyzdvihnutí vám vystavíme potvrdenie, ktorým sa môžete preukázať kontrolám alebo úradom. A aby toho nebolo málo, zabezpečíme aj dovoz čistých olejov do vašej gastro prevádzky. Získavate tak kompletný olejový servis, prispievate k ochrane životného prostredia a jednoducho a bez starostí si plníte zákonné povinnosti.

Zdroje obrázkov: freepik.com, pixabay.com

Mohlo by sa vám páčiť

8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá - image
3.4.2023
8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej - image
31.3.2023
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať! - image
31.3.2023
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať!
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - image
31.3.2023
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja? - image
31.3.2023
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť? - image
31.3.2023
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie - image
31.3.2023
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené? - image
31.3.2023
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť! - image
31.3.2023
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus? - image
31.3.2023
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - image
31.3.2023
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie - image
31.3.2023
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku? - image
31.3.2023
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok? - image
31.3.2023
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023? - image
31.3.2023
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023?
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie - image
31.3.2023
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje? - image
9.12.2022
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje?
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja - image
9.12.2022
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie? - image
9.12.2022
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie?
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov? - image
9.12.2022
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov?
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej! - image
9.12.2022
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej!
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať! - image
9.12.2022
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať!
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá? - image
9.12.2022
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá?
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi? - image
9.12.2022
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi?
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - image
9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!