Keďže nová legislatíva zaviedla povinný zber použitého oleja nielen z gastro prevádzok, ale aj z domácností, pravdepodobne sa nevyhnete jeho skladovaniu. Ako dlho ho však môžete uchovávať vo vašej domácnosti či v priestoroch vašej prevádzky? Je tento čas niečím limitovaný? Prinášame vám prehľad tých najdôležitejších pravidiel, ktoré by ste mali poznať.
Doba skladovania čistého oleja
Kuchynský olej je potravina ako každá iná. Na obale má preto prirodzene uvedený dátum spotreby. Pri kúpe vždy dbajte na to, aby ostávajúca doba životnosti nebola príliš krátka. V takom prípade sa vám môže ľahko stať, že časť oleja budete musieť jednoducho odovzdať na ekologickú likvidáciu, keďže ho nestihnete včas zužitkovať.
Na životnosť vplýva skladovanie
Dôležitým kritériom, ktoré vplýva na životnosť čistého oleja, je spôsob jeho skladovania. Ak ho máte odložený na nevhodnom mieste, môže sa vám veľmi rýchlo pokaziť.
Praktický tip: Na etikete kuchynského oleja je uvedené, v akých podmienkach by ste ho mali skladovať. Pokiaľ chcete, aby vám vydržal až do konca doby trvanlivosti, snažte sa dodržať odporúčania výrobcu.
Vo všeobecnosti platí, že kuchynské oleje by ste nemali skladovať na poličkách, kde svieti slnko. UV žiarenie spolu so zvýšenou teplotou totiž urýchľuje niektoré chemické procesy a spôsobuje rýchlejšiu degradáciu oleja.
Pozor na správnu teplotu
Životnosť oleja môže byť ovplyvnená aj teplotou v miestnosti, v ktorej ho skladujete. Aj v tomto smere platí, že vždy dodržiavajte odporúčania výrobcu uvedené na obale.Vedeli ste, že niektoré druhy rastlinných olejov, napríklad slnečnicový alebo sezamový, sú veľmi citlivé na teplo a mali by sa skladovať v chladničke?
Skladovanie použitého oleja
Použitý olej má odlišné chemické zloženie než čistý. Keď je vystavený vysokej teplote vo fritéze či na panvici, prirodzené procesy degradácie sú veľmi urýchlené. Reťazce jednotlivých zložiek sa menia na iné, v dôsledku čoho vznikajú zdraviu škodlivé zlúčeniny. Práve preto si treba dávať veľký pozor, aby ste na vyprážanie nepoužívali prepálený olej. Ten je totiž karcinogénny a dokáže spôsobiť viacero zdravotných problémov.
Ako zistiť, že je olej prepálený?
Existuje niekoľko jednoduchých znakov, ktoré sú jasným signálom, že olej je už prepálený a nemali by ste ho ďalej používať. Medzi najvýraznejšie patrí charakteristický nepríjemný zápach. Avšak, hneď na prvý pohľad si viete všimnúť aj tmavú farbu, penu na panvici či chýbajúce bublinky pri vyprážaní.
Základom je správna nádoba
Použitý kuchynský olej z panvice alebo fritézy je potrebné opatrne preliať do nádoby určenej na jeho skladovanie. V žiadnom prípade ho nevylievajte do odtoku alebo toalety. Môžete tým spôsobiť množstvo problémov (znečistenie životného prostredia, upchatie kanalizácie a podobne), nehovoriac o tom, že vám hrozí vysoká pokuta.
Praktický tip: Pri prelievaní použitého oleja do zbernej nádoby môžete používať sitko. To sa postará o zachytenie zvyškov jedla, ktoré sťažujú jeho ďalšie spracovanie.
Na zber použitého oleja sa štandardne využívajú špeciálne sudy. Tie sú vybavené tesnými vrchnákmi, ktoré plnia podstatnú úlohu. Zabraňujú tomu, aby sa pri skladovaní či manipulácii olej vylial na zem. Navyše, eliminujú šírenie nepríjemného zápachu.
Sudy majte na tmavom a chladnom mieste
Nádoby na zber použitého oleja neodporúčame skladovať na teplých miestach – obzvlášť nie na priamom slnku. Hrozí totiž, že vplyvom tepla sa urýchlia chemické procesy v oleji, čím dôjde k jeho ďalšej degradácii. Tá sa môže prejaviť napríklad stupňujúcim zápachom. Okrem toho, nadmerne degradovaný olej sa už nemusí dať efektívne recyklovať.
Ako dlho skladovať použitý olej?
Neexistuje presný čas, ako dlho môžete či nemôžete skladovať použitý kuchynský olej. Naša rada však znie – odovzdajte ho na ekologickú recykláciu čo najskôr. Čím kratšie je skladovaný v sude, tým menej svojich vlastností stratí a dá sa tak ľahšie ďalej zužitkovať.
Využite praktický odvoz použitého oleja
Pokiaľ nechcete mať s použitým olejom z vašej gastro prevádzky žiadne starosti, môžete využiť naše spoľahlivé služby. Postaráme sa nielen o jednorazový, ale aj pravidelný odvoz olejov z vašej gastro prevádzky. A to v čase, keď vám to bude najviac vyhovovať. Môžete mať tak absolútnu istotu, že použité oleje nebudete musieť zbytočne dlho skladovať. Samozrejmosťou je aj doklad o ekologickej likvidácii, ktorý môžete v prípade potreby predložiť úradom alebo kontrolám. Navyše, keď budete mať záujem, bezstarostne vám zabezpečíme aj dovoz čistých olejov.