Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie

| 31.3.2023
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie - Fotka

Každý dobrý kuchár vie, že nie je olej ako olej. Jednotlivé druhy olejov sa líšia nielen svojou chuťou a obsahom cenných látok, ale taktiež vlastnosťami pri jednotlivých spôsoboch tepelnej úpravy. Napríklad, pokiaľ použijete olej určený do studenej kuchyne na vyprážanie, hrozí, že jedlo nebude mať požadovanú chuť a konzistenciu. A okrem toho, nemusí byť ani také zdravé.

V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme najpoužívanejšie kuchynské oleje rozdelené podľa toho, na aké tepelné úpravy sú vhodné.

Najlepšie oleje na vyprážanie

Pri vyprážaní sa prirodzene dosahujú vysoké teploty, preto je potrebné používať rafinovaný olej, ktorý im dokáže výborne odolávať. Tieto alternatívy sú najzdravšie

Avokádový olej 

Hoci nepatrí medzi najznámejšie, rozhodne je skvelou voľbou. Obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok a poteší taktiež vysokým bodom prepálenia, až 270 °C. Vďaka tomu je ako stvorený na vyprážanie pri vysokých teplotách. 

Olivový olej

Napriek tomu, že sa najčastejšie spája so studenou kuchyňou, výborne poslúži aj pri vyprážaní. Štúdie ukázali, že môže byť nepretržite zahrievaný až po dobu 24 hodín bez toho, aby sa citeľne prepálil. Výhodou je jeho vysoký obsah zdravých tukov a ďalších cenných látok.

Kokosový olej

Podľa mnohých odborníkov je najzdravšou voľbou pri vyprážaní. Svoje prirodzené vlastnosti si dokáže zachovať pri konzistentnom vystavení teplote 180 °C viac ako 7 hodín. Navyše, môže prinášať viacero zdravotných benefitov pre ľudské telo.

Bonusový tip: Zaujímavou voľbou na vyprážanie je aj bravčová masť. Tá síce nie je olejom, no má veľmi podobné vlastnosti. Okrem toho, jedlu dodáva jedinečnú chuť a chrumkavú konzistenciu. Jej výhodou je aj možnosť dlhodobého skladovania a výborná odolnosť voči prirodzenej oxidácii.

Najlepšie oleje na fritovanie 

Na fritovanie je najlepšie používať rastlinný olej alebo tuk, ktorý je rafinovaný. Dôležitá je totiž opäť odolnosť voči vysokým teplotám. Overenou voľbou sú najmä nasledovné rafinované oleje. 

Tekutý palmový tuk 

Ide o veľmi obľúbený fritovací olej, ktorý je druhou frakciou palmového oleja. Vhodný je na stredne ťažké fritovanie. Použiť ho môžete napríklad pri domácej príprave hranolčekov alebo obaľovaných pokrmov. 

Tuhý palmový tuk 

Tento druh palmového tuku je vhodný na ťažšie fritovanie. Nie je dobrou voľbou pri príprave obaľovaných pokrmov, ale výborne poslúži napríklad v prevádzkach, kde sa celý deň pripravujú hranolčeky alebo iné fritované dobroty.

Najlepšie oleje na varenie

Radi používate oleje pri príprave varených jedál? V takom prípade odporúčame siahnuť po niektorých z nasledujúcich

Sójový olej 

Hoci nie je určený na vyprážanie, pri varení dokáže výborne poslúžiť. Jeho benefitom je vysoký obsah minerálov, cenných mastných kyselín a mononenasýtených tukov. Vďaka tomu je všeobecne prospešný pre zdravie. 

Extra panenský olivový olej

Tento druh oleja sa pri výrobe nerafinuje, kvôli čomu nie je určený na smaženie. Avšak, využiť ho bez problémov môžete pri varení. Výhodou je opäť raz vysoký obsah zdraviu prospešných látok

Repkový olej 

Dá sa používať pri rôznych spôsoboch prípravy jedál. Napríklad, vhodný je aj na jemné restovanie a smaženie. Z bežne využívaných rastlinných olejov má najnižší obsah nasýtených mastných kyselín, ktoré nie sú zdravé pre ľudské telo. 

Slnečnicový olej 

Podobne ako repkový poteší svojou univerzálnosťou – a to nielen pri varení, ale aj v studenej kuchyni. Má nízky obsah nasýtených mastných kyselín, pričom sa vyznačuje pomerne nízkou cenou.

Najlepší tekvicový olej

Tekvicový olej je skvelou voľbou na varenie pri nižších teplotách, resp. v studenej kuchyni. Zaujme nielen svojím vysokým obsahom cenných látok, ale aj jedinečnou chuťou, ktorá pekne dotvorí rôzne jedlá.

Najlepšie oleje na pečenie

Obvykle platí, že oleje vhodné na vyprážanie sú dobré aj na pečenie. Vyznačujú sa totiž výbornou odolnosťou voči prepáleniu. V tomto smere preto odporúčame najmä avokádový, olivový a kokosový olej. Vyskúšať však môžete aj niektoré z nižšie spomínaných. 

Palmový olej

Ak je rafinovaný, má teplotu horenia až 232 °C. Výhodou je jeho neutrálna farba a chuť.

Ryžový olej

Vyznačuje sa výbornou stabilitou pri vysokých teplotách, pričom bod horenia má až na úrovni 252 °C. Poteší taktiež vysokým obsahom antioxidantov, vitamínov a skvelým pomerom omega 6 k omega 3 mastným kyselinám. 

Odvoz a dovoz oleja bez starostí! 

Vlastníte alebo prevádzkujete reštauračné zariadenie, ktoré pri svojej činnosti prirodzene spotrebúva väčšie množstvá oleja? Nerobte si starosti s odvozom, likvidáciou a zháňaním nových olejov. O všetko sa postaráme my! Zabezpečíme odvoz starého oleja a dovoz čistého presne podľa vášho gusta. Nemusíte tak vôbec nič riešiť. Práve naopak, môžete sa naplno sústrediť na chod a prosperovanie vašej prevádzky.

Zdroje obrázkov: freepik.com

Mohlo by sa vám páčiť

8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá - image
3.4.2023
8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej - image
31.3.2023
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať! - image
31.3.2023
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať!
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - image
31.3.2023
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja? - image
31.3.2023
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť? - image
31.3.2023
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie - image
31.3.2023
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené? - image
31.3.2023
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť! - image
31.3.2023
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus? - image
31.3.2023
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - image
31.3.2023
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie - image
31.3.2023
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku? - image
31.3.2023
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok? - image
31.3.2023
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023? - image
31.3.2023
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023?
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje? - image
9.12.2022
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje?
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja - image
9.12.2022
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie? - image
9.12.2022
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie?
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím? - image
9.12.2022
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím?
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov? - image
9.12.2022
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov?
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej! - image
9.12.2022
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej!
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať! - image
9.12.2022
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať!
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá? - image
9.12.2022
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá?
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi? - image
9.12.2022
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi?
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - image
9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!