Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej

| 31.3.2023
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej - Fotka

Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej

Patríte k milovníkom kvalitných šalátov? Potom určite viete, že každá jedna prísada dokáže citeľne ovplyvniť výslednú chuť. Významnú úlohu tak zohráva aj samotný olej. Aké druhy sa najviac hodia na prípravu obľúbených druhov šalátov? Prinášame vám niekoľko chutných receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať!

Zdroj obrázka: freepik.com

Ktoré oleje sú vhodné do šalátov?

Oleje vo všeobecnosti rozdeľujeme na rafinované a za studena lisované. Prvý menovaný druh je pri výrobe vystavený vysokým teplotám a procesom, ktoré ho zbavujú rôznych prirodzených látok. Vďaka tomu získava vynikajúcu stabilitu a odolnosť voči prepáleniu, no zároveň prichádza o svoju tradičnú farbu či vôňu. Keďže obsahuje len minimum vitamínov, minerálov a ďalších bio-aktívnych látok, nemá toľko priaznivých účinkov na ľudské telo.

Naša rada: Vzhľadom na to, že rafinované oleje nemajú takmer žiadnu chuť a vôňu, do šalátov sa veľmi nehodia. V kuchyni však rozhodne nesmú chýbať. Ideálne sú na vyprážanie, fritovanie či varenie.

Najlepšou voľbou sú za studena lisované oleje

Rastlinné za studena lisované oleje nie sú pri výrobe vystavené vysokým teplotám a neprechádzajú toľkými čistiacimi procesmi. Zachovávajú si tak skoro všetky pôvodné zložky. Majú tradičnú výraznú arómu, jedinečnú chuť a vysoký obsah zdraviu prospešných látok. Práve preto sú ideálnou voľbou do studenej kuchyne. Použiť ich môžete nielen pri príprave šalátov, ale napríklad aj cestovín či chlebíčkov.

Zdroj obrázka: freepik.com

Aký druh oleja je najlepší?

V dnešnej dobe sa môžete stretnúť s desiatkami druhov za studena lisovaných olejov. Azda najznámejším je olivový olej, ktorý dodáva jedlám výnimočnú chuť a vďaka perfektným vlastnostiam je mimoriadne univerzálny. Niektoré jeho druhy majú bod zadymenia viac ako 200 °C, takže sa dajú použiť aj na vyprážanie alebo varenie.

Praktický tip: Spomedzi všetkých typov olivových olejov je do studenej kuchyne najlepší extra panenský, ktorý má najvýraznejšiu chuť a vôňu.   

Okrem olivového oleja sa dnes veľkej obľube teší aj konopný, avokádový, arašidový, tekvicový, ľanový, makový, rakytníkový či sezamový. Každý z týchto druhov sa vyznačuje unikátnou chuťou a vysokým obsahom zdraviu prospešných zložiek. V konečnom dôsledku je tak len na vás, ktorý uprednostníte pri príprave šalátov.

Zdroj obrázka: freepik.com

Recepty na obľúbené šaláty

Nachystali sme si pre vás niekoľko receptov na obľúbené šaláty z rôznych kútov sveta. Okrem toho, že sú jednoduché na prípravu, váš ešte aj uchvátia svojou výnimočnou chuťou. Pri žiadnom z nich sa nezaobídete bez kvalitného za studena lisovaného rastlinného oleja. Ten totiž dodáva výnimočnú chuť a arómu.

Grécky šalát s olivami

Na prípravu misy gréckeho šalátu pre 6 ľudí budete potrebovať 6 paradajok, 2 uhorky, 1 papriku a cibuľu, olivy podľa chuti a 400 gramov balkánskeho syra. Paradajky, uhorky i papriku očistite a pokrájajte na približne rovnako veľké kúsky. Syr narežte na kocky, cibuľu a olivy zas na kolieska.

Pridajte balzamikový ocot a kvalitný extra panenský olivový olej. Všetky suroviny poriadne premiešajte. Šalát môžete podávať s pečivom.

Naša rada: Ako alternatívu olivového oleja viete použiť arašidový, avokádový alebo ľanový olej.

Zdroj obrázka: freepik.com

Cobb šalát

Cobb šalát je kalifornská dobrota, ktorá zaručene ulahodí vašim chuťovým bunkám. A to najlepšie? Jeho príprava je vskutku jednoduchá. Na 2 porcie budete potrebovať 2 kuracie rezne, ktoré opečte na panvici a pokrájajte na menšie kocky. Následne opražte malé kúsky slaniny a natvrdo uvarte 2 vajcia, ktoré nakrájajte na plátky.

Ľadový alebo rímsky šalát pokrájajte na menšie kúsky. Podobne nakrájajte aj avokádo a 2 paradajky. 70 gramov modrého syra rozdeľte na malé časti, ktoré sa budú dať ľahko naberať príborom. Jednotlivé suroviny nemiešajte dokopy, ale poukladajte ich vedľa seba na tanier, aby vznikli pásy.

Na záver pokvapkajte všetky suroviny dresingom, ktorý pripravíte zmiešaním nadrobno nakrájanej šalotky, polievkovej lyžice jablkového octu a francúzskej horčice, 2 polievkových lyžíc kvalitného olivového oleja alebo jeho alternatívy a malého množstva čierneho korenia. Podávať môžete samostatne alebo s pečivom.

Zdroj obrázka: freepik.com

Caesar šalát

Osviežujúci taliansky Caesar šalát je obľúbenou pochúťkou hlavne počas leta. Na prípravu 4 porcií budete potrebovať 500 gramov kuracích pŕs, ktoré nakrájajte, okoreňte a orestujte. Na panvici osmažte plátky slaniny a následne nakrájané kúsky toastového chleba. Po opečení ich môžete potrieť cesnakom.

Ďalej pripravte dresing, ktorý je základom chutného Caesar šalátu. Zmiešajte kvalitný olivový olej (nahradiť ho môžete aj arašidovým alebo ľanovým), kávovú lyžicu dijonskej horčice, polievkovú lyžicu balzamikového octu a medu, plus sardely podľa chuti. Pridajte 4 vaječné žĺtka a ingrediencie vyšľahajte do hladka.

Natrhajte 800 gramov rímskeho šalátu a rozložte ho do 4 misiek. Môžete pridať kúsok olivového oleja alebo jeho alternatívy. Následne naukladajte mäso, slaninku a polejte dresingom. Do šalátu môžete pridať aj jedno na tvrdo uvarené vajce a paradajky. Podávajte s opečeným toastovým chlebom.

Zdroj obrázka: freepik.com

Šalát Caprese

Chcete potešiť vaše chuťové bunky jedinečným šalátom, no nemáte veľa času na jeho chystanie? Vyskúšajte Caprese. Na prípravu 1 porcie tohto známeho talianskeho šalátu budete potrebovať 150 g paradajok a mozzarelly. Suroviny nakrájajte na ľubovoľne veľké kúsky a zalejte ich kvalitným olivovým olejom a balzamikovým octom. Môžete pridať štipku soli a čierneho korenia. Na záver dochuťte šalát niekoľkými lístkami bazalky.

Vedeli ste, že suroviny originálneho Caprese šalátu sú zvolené tak, aby reprezentovali farby talianskej vlajky?

Zdroj obrázka: freepik.com

Waldorfský šalát

Obľubujete kombináciu sladkých a slaných chutí? Potom by ste rozhodne mali vyskúšať tento unikátny šalát, ktorý pochádza z Ameriky. Prvýkrát bol pripravený v newyorskom hoteli Waldorf Astoria.

Na prípravu 2 porcií Waldorfského šalátu budete potrebovať hrsť vlašských orechov, ktoré premiešajte s 1 vaječným bielkom a polievkovou lyžicou cukru. Následne ich dajte na plech a nechajte zapiecť na 15 až 20 minút v rúre pri teplote 180 °C.

Dresing pripravíte zmiešaním polievkovej lyžice oleja z vlašských orechov, 2 polievkových lyžíc jogurtu a kyslej smotany, plus polievkovej lyžice citrónovej šťavy. Na tanier nahrubo nastrúhajte polovicu zeleru a jedno veľké jablko. Pridajte niekoľko lístkov zeleného šalátu a hrozienok. Primiešajte arašidy a polejte dresingom. Šalát môžete podávať samostatne alebo ako prílohu ku kuraciemu či hovädziemu mäsu.


 

Zdroje obrázkov: freepik.com

Mohlo by sa vám páčiť

8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá - image
3.4.2023
8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať! - image
31.3.2023
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať!
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - image
31.3.2023
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja? - image
31.3.2023
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť? - image
31.3.2023
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie - image
31.3.2023
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené? - image
31.3.2023
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť! - image
31.3.2023
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus? - image
31.3.2023
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - image
31.3.2023
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie - image
31.3.2023
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku? - image
31.3.2023
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok? - image
31.3.2023
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023? - image
31.3.2023
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023?
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie - image
31.3.2023
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje? - image
9.12.2022
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje?
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja - image
9.12.2022
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie? - image
9.12.2022
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie?
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím? - image
9.12.2022
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím?
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov? - image
9.12.2022
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov?
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej! - image
9.12.2022
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej!
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať! - image
9.12.2022
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať!
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá? - image
9.12.2022
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá?
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi? - image
9.12.2022
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi?
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - image
9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!