Zdravé oleje: Aké druhy existujú a v čom spočívajú ich benefity?

Admin Účet | 9.12.2022
Zdravé oleje: Aké druhy existujú a v čom spočívajú ich benefity? - Fotka

V dnešnej dobe je výber kuchynských olejov skutočne široký. Stretnúť sa môžete s desiatkami rôznych druhov, ktoré sa líšia svojimi vlastnosťami. Zdravé oleje na varenie môžu prinášať viacero pozitívnych účinkov na ľudské telo a zároveň skvele dochucovať jedlo. Čo by ste o nich mali vedieť?

Zdroj obrázka: freepik.com

Výroba rastlinných olejov 

Oleje získavajú svoje charakteristické vlastnosti už počas výroby. Na základe nej rozlišujeme 2 základné druhy

Rafinované oleje 

Pri ich výrobe sa využívajú vysoké teploty, vďaka ktorým oleje získavajú lepšiu trvanlivosť a odolnosť voči rôznym vonkajším vplyvom. Nevýhodou je však skutočnosť, že vysoká teplota ničí mnohé cenné látky – vitamíny, minerály či omega-3 mastné kyseliny. Výsledný olej tak nemá takmer žiadnu chuť ani vôňu. 

Za studena lisované oleje 

Ako už napovedá ich názov, tieto oleje sa lisujú za studena bez použitia vysokých teplôt. Vďaka tomu si zachovávajú svoju prirodzenú vôňu, chuť a vysoký obsah cenných látok. Avšak, sú pomerne citlivé na svetlo a nemajú takú dlhú trvanlivosť. Pokiaľ sú dlhšie vystavené slnečnému žiareniu, rýchlo sa kazia. 

Zapamätajte si: Dôležitým parametrom pri výbere oleja je bod zadymenia. Ide o teplotu, pri ktorej sa olej začína rozkladať. Stráca tak svoje pôvodné vlastnosti a stáva sa škodlivým pre zdravie. Rafinované oleje majú bod zadymenia najvyšší, obvykle viac ako 210 °C.

Zdroj obrázka: freepik.com

Rastlinné oleje – druhy, ktoré sa oplatí poznať 

Rastlinné oleje, predovšetkým nerafinované druhy, môžu mať viaceré priaznivé účinky na zdravie. Obsahujú totiž mnoho vitamínov, minerálov a antioxidantov a taktiež v nich nájdete omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prirodzenou súčasťou rastlín. 

Uvažujete nad tým, ktorý rastlinný olej je najlepší? Pozornosť sa oplatí venovať najmä nasledovným druhom. 

Avokádový olej

Medzi najlepšie liečivé rastlinné oleje nepochybne patrí práve avokádový. Ten má bod zadymenia na úrovni až 270 °C, takže je vhodný aj na varenie. Obsahuje vitamín C, E či B6, bielkoviny, draslík a mnohé antioxidanty. Navyše, má zaujímavú jemnú chuť, ktorá skvele oživí mnohé jedlá

Kukuričný olej 

Pokiaľ hľadáte najlepšie oleje na vyprážanie, tento druh rozhodne stojí za pozornosť. Ak je nerafinovaný, má bod zadymenia na úrovni 178 °C. V rafinovanej podobe je to približne o 54 °C viac. Nájdete v ňom mangán, zinok, horčík či omega-3 mastné kyseliny. Môže podporovať zdravie srdcovo-cievneho systému a pozitívne vplývať na imunitu. 

Olivový olej

Medzi zdravé oleje nepochybne patrí aj olivový, ktorý sa najčastejšie vyrába lisovaním za studena. V takom prípade sa označuje ako extra panenský. Niektoré lacnejšie varianty môžu byť sčasti rafinované. Vďaka bohatému zastúpeniu vitamínu E, omega-3 mastných kyselín a ďalších cenných látok dokáže olivový olej pomáhať pri mnohých zdravotných problémoch. Má bod zadymenia až 210 °C, takže sa hodí nielen do studenej kuchyne, ale je vhodný taktiež na varenie. 

Zaujímavosť: Kvalitný olivový olej nájde uplatnenie nielen v kuchyni, ale aj pri liečbe pokožky. Môže pomáhať pri mnohých kožných ochoreniach. Stačí ho natrieť na postihnuté miesto podobne ako krém.

Zdroj obrázka: freepik.com

Slnečnicový olej 

Keďže má pomerne nízky bod zadymenia, len 110 °C, určený je primárne do studenej kuchyne. Často sa používa ako prísada do šalátov. Má jemnú chuť a obsahuje viacero cenných látok – napríklad kyselinu olejovú a palmitovú či vitamín E. 

Repkový olej

Jeden z najznámejších olejov, ktorý je charakteristický výnimočným pomerom omega-6 k omega-3 mastným kyselinám, a to na úrovni 4:1. Je tak veľmi prospešný pre srdcovo-cievny systém. Aj ako nerafinovaný má bod zadymenia až 204 °C, vďaka čomu je vhodný aj na vysmážanie, pečenie či varenie. 

Palmový olej 

Vďaka vysokej hodnote bodu zadymenia na úrovni 210 °C je palmový olej ako stvorený na vyprážanie a smaženie. Jeho nevýhodou je však skutočnosť, že pri výrobe je viacnásobne rafinovaný. Obsahuje tak menej zdraviu prospešných látok ako ostatné oleje z tohto zoznamu. Kvôli vyššiemu obsahu nasýtených mastných kyselín nie je vhodné užívať ho pravidelne vo väčších množstvách. 

Kokosový olej

Tento zaujímavý olej prináša viacero pozoruhodných účinkov na ľudské telo. Môže podporovať chudnutie, potláčať chuť na sladké či posilňovať imunitný systém. Dokonca, neraz sa využíva aj ako podpora liečby kožných ochorení. Je osvedčenou voľbou do studenej kuchyne, pričom sa hodí aj na varenie. Vyznačuje sa bodom zadymenia 200 °C.

Zdroj obrázka: freepik.com

Ďalšie zdravé oleje na varenie

Z menej typických rastlinných olejov, ktoré sa používajú v kuchyni, môžeme spomenúť aj hroznový, sezamový, sójový, arašidový, arganový, dyňový či konopný. Väčšina z týchto druhov nie je vhodná na tepelné úpravy, avšak prakticky všetky sú ako stvorené na dochucovanie studených jedál. Potešia výnimočnou chuťou a vysokým obsahom cenných látok. Dokážu tak pozitívne vplývať na ľudské telo. 

Zdravé oleje bez starostí! 

Využívate vo vašej gastro prevádzke zdravé rastlinné oleje? Máme pre vás riešenie, ako sa vyhnúť ich zdĺhavému zháňaniu a dovážaniu. Stačí využiť naše služby! Z našej širokej ponuky si môžete vybrať ľubovoľné druhy olejov v požadovaných množstvách. No a my vám ich dovezieme priamo do vašej prevádzky. Odbremeníme vás tak od zbytočných starostí a zároveň zefektívnime vaše podnikanie.

Mohlo by sa vám páčiť

8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá - image
3.4.2023
8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej - image
31.3.2023
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať! - image
31.3.2023
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať!
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - image
31.3.2023
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja? - image
31.3.2023
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť? - image
31.3.2023
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie - image
31.3.2023
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené? - image
31.3.2023
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť! - image
31.3.2023
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus? - image
31.3.2023
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - image
31.3.2023
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie - image
31.3.2023
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku? - image
31.3.2023
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok? - image
31.3.2023
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023? - image
31.3.2023
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023?
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie - image
31.3.2023
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje? - image
9.12.2022
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje?
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja - image
9.12.2022
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie? - image
9.12.2022
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie?
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím? - image
9.12.2022
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím?
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov? - image
9.12.2022
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov?
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej! - image
9.12.2022
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej!
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať! - image
9.12.2022
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať!
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá? - image
9.12.2022
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá?
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi? - image
9.12.2022
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi?
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - image
9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!