Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus?

| 31.3.2023
Prečo sú tuky dôležité pre ľudský organizmus? - Fotka

Keď sa povie tuky, mnohí ľudia si predstavia škodlivé látky, ktorým by sa mali vyhýbať. V skutočnosti však v ľudskom organizme plnia viacero dôležitých úloh, pričom by sme nedokázali bez nich existovať. Spolu s bielkovinami a sacharidmi sú považované za hlavné piliere stravy. Prečo sú vlastne také podstatné a aké úlohy zohrávajú v našom tele?

Čo sú to tuky?

Predtým, ako sa pozrieme na rozdelenie a význam tukov, je potrebné definovať, z čoho sa vlastne skladajú. Každý jeden tuk pozostáva z 3 základných látok:

  • kyslík,
  • uhlík,
  • vodík.

Niektoré druhy však obsahujú aj fosfor, dusík alebo iné chemické prvky.

Výnimočnosť tukov spočíva v tom, že sú najkoncentrovanejším zdrojom energie v našej strave. 1 g tuku totiž obsahuje až 9 kcal, čo je skutočne pozoruhodné množstvo.

Zapamätajte si: Tuky sa odborne označujú aj ako lipidy.

Rozdelenie tukov

Nie je tuk ako tuk. Jednotlivé druhy sa líšia svojím pôvodom, počtom zložiek v reťazci a väzbami medzi nimi. Tieto faktory ovplyvňujú, ako budú pôsobiť v ľudskom organizme. Niektoré sú zdravšie, iné menej.

Existujú dva najčastejšie spôsoby klasifikácie tukov:

  • podľa pôvodu,
  • podľa druhu mastných kyselín.

Delenie tukov podľa pôvodu

Tuky môžu byť živočíšne alebo rastlinné. Ako už napovedá ich názov, živočíšne sú získavané z tkaniva suchozemských a morských zvierat, prípadne z mlieka. Ide napríklad o maslo, bravčovú masť, slaninu, rybie oleje či loj.

Rastlinné tuky sa najčastejšie označujú ako oleje. Obvykle sú vyrábané zo semien (repkové, slnečnicové či ľanové), semienok (hroznové, tekvicové), orechov (kokosové, vlašské) alebo ovocnej dužiny (avokádové). Ďalej sa štandardne rozdeľujú na za studena lisované a rafinované.

Delenie tukov podľa mastných kyselín

V dnešnej dobe sa veľmi často stretnete aj s delením tukov podľa mastných kyselín, z ktorých pozostávajú. Jednotlivé druhy sa odlišujú počtom dvojitých väzieb v uhlíkovom reťazci. Mastné kyseliny bez dvojitých väzieb sa označujú ako nasýtené.

Druhým typom sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú jednu alebo viac dvojitých väzieb. Tie sa ďalej rozdeľujú na mononenasýtené (majú len jednu dvojitú väzbu) a polynenasýtené (majú dve alebo viac dvojitých väzieb v reťazci).

Tuky v ľudskom tele

Ako sme naznačili už o čosi vyššie, tuky sú významnou súčasťou ľudskej stravy. Ide totiž o najkoncentrovanejší zdroj energie. Navyše, dodávajú jedlám charakteristickú konzistenciu a chuť. To však ani zďaleka nie je všetko. V ľudskom tele plnia viacero nenahraditeľných úloh – sú tak nevyhnutné pre jeho správne fungovanie.

Zastúpenie tukov v organizme

Tuky tvoria 10 až 15 % celkovej hmotnosti dospelého mužského tela. Zaujímavosťou je skutočnosť, že v ženskom organizme sú zastúpené viac, a to až na úrovni 15 – 25 %. Po tom, ako ich prijmeme v potrave, sa ukladajú v špeciálnych bunkách tukového tkaniva. Tie sa odborne označujú ako adipocyty.

Keď telo rastie, počet buniek tukového tkaniva sa prirodzene zvyšuje. No v určitom bode vývinu dosiahne svoje maximum a ďalej sa už len udržuje na konštantnej úrovni. Samotné adipocyty ale vedia meniť svoj objem. Jednoducho povedané, čím viac tukov konzumujete, tým viac sa adipocyty zapĺňajú.

Prenos vitamínov a ochrana orgánov

Tuky plnia v ľudskom tele predovšetkým stavebnú funkciu – tvoria membrány všetkých buniek. No tým ich využitie nekončí. Zabezpečujú aj prenos vitamínov A, D, E a K. Ak by tuky neexistovali, tieto dôležité vitamíny by sa nedokázali správne vstrebávať a efektívne zužitkovať.

A v neposlednom rade, tuky zabezpečujú aj ochranu a izoláciu. Chránia orgány nielen pred chladom, ale zároveň aj pred príliš vysokými teplotami. Zabraňujú tomu, aby vonkajšie vplyvy alebo vibrácie, ktorým sme neustále vystavovaní, poškodili citlivé vnútorné časti tela. A to stále nie sú všetky ich funkcie!

Vedeli ste, že tuky sú východiskovou látkou pre vznik pohlavných hormónov a kôry nadobličiek? To je ďalší dobrý príklad toho, aké dôležité sú pre správne fungovanie tela.

Vplyv na srdcovo-cievny a nervový systém

Vedecké štúdie prišli na to, že tuky sú mimoriadne dôležité aj pre srdcovo-cievny a nervový systém. Ako zdroj nenasýtených mastných kyselín majú pozitívny vplyv na krvotvorbu, regulujú krvný tlak, podporujú samotné srdce a dokonca znižujú riziko niektorých vážnych kardiovaskulárnych ochorení! A v rámci nervového systému prispievajú aj k správnemu fungovaniu mozgu.

Kvalitné tuky pre gastro prevádzky

Zdravé tuky, ktoré plnia dôležité úlohy v organizme, sa najjednoduchšie prijímajú do tela vo forme kvalitných rastlinných olejov. Keďže sa bežne pridávajú do mnohých jedál, sú nevyhnutné pre správny chod každej gastro prevádzky. Používajú sa napríklad v studenej kuchyni alebo aj na varenie, vyprážanie, fritovanie či pečenie.

Vyberanie vhodných olejov či dovoz čistých a následný odvoz tých použitých je pre mnohých podnikateľov nielen časovo náročné, ale zároveň aj enormne vyčerpávajúce. Vedeli ste však, že sa dá tomu efektívne predchádzať? Poradíme vám, ako na to!

Stačí len využiť naše komplexné služby. Funguje to jednoducho – vyberiete si z našej ponuky olejov a objednáte si dovoz nových (jednorazový alebo pravidelný) aj odvoz použitých olejov. Okrem toho, že vám oleje bezstarostne dovezieme aj odvezieme, vám ešte aj vystavíme zmluvu a potvrdenie o ich ekologickej likvidácii, čím si rovno splníte vaše zákonom stanovené povinnosti. Oleje tak pre vás už nebudú žiadnou starosťou! Naopak, budete sa môcť stopercentne sústrediť na prosperovanie vášho podniku.

Zdroje obrázkov: pixabay.com, freepik.com

Mohlo by sa vám páčiť

8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá - image
3.4.2023
8 pravidiel, ako správne vyprážať + 3 recepty na TOP vyprážané jedlá
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej - image
31.3.2023
Nie je šalát ako šalát! Základom toho najlepšieho je kvalitný olej
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať! - image
31.3.2023
Ako zvýšiť návštevnosť vašej reštaurácie? Tieto tipy by ste mali poznať!
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť! - image
31.3.2023
Ako na zdravé vyprážanie bez oleja? Tieto metódy stoja za pozornosť!
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja? - image
31.3.2023
Kto môže využiť zber použitého kuchynského oleja?
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rastlinné verzus živočíšne tuky: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť? - image
31.3.2023
Hydrogenácia tukov a transmastné kyseliny: Čo o nich musíte vedieť?
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Prečo sa zbiera použitý kuchynský olej?
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely? - image
31.3.2023
Rafinované verzus za studena lisované oleje: Aké sú medzi nimi rozdiely?
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie - image
31.3.2023
Čo robiť s použitým olejom? Spoznajte možnosti jeho ekologickej likvidácie
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené? - image
31.3.2023
Čo je to použitý kuchynský olej a aké riziká sú s ním spojené?
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť! - image
31.3.2023
Čo je to vlastne použitý olej? Toto by ste o ňom mali vedieť!
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať! - image
31.3.2023
Aký rastlinný olej je najlepší? Tieto druhy sa oplatí používať!
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie - image
31.3.2023
Ako separovať kuchynský bioodpad? Poradíme vám, čo do neho patrí a čo nie
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku? - image
31.3.2023
Ako prebieha zber použitého kuchynského oleja na Slovensku?
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej? - image
31.3.2023
Ako dlho sa môže skladovať použitý kuchynský olej?
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok? - image
31.3.2023
Ako sa prepravuje použitý kuchynský olej z gastro prevádzok?
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023? - image
31.3.2023
Naplní použitý kuchynský olej svoj potenciál aj v roku 2023?
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie - image
31.3.2023
Výber najlepších olejov na vyprážanie, varenie, fritovanie a pečenie
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje? - image
9.12.2022
Biologický odpad z kuchyne: Ako sa kategorizuje, zbiera a likviduje?
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja - image
9.12.2022
7 výhod spolupráce so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber použitého oleja
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie? - image
9.12.2022
Olivový olej: Je vhodný aj na vyprážanie?
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím? - image
9.12.2022
Akú súvislosť má použitý kuchynský olej so zákonom a životným prostredím?
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov? - image
9.12.2022
Ekologická reštaurácia: Ako chrániť planétu, znížiť náklady a osloviť viac zákazníkov?
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej! - image
9.12.2022
Ktoré faktory vplývajú na úspech reštaurácie? Úlohu zohráva aj olej!
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať! - image
9.12.2022
Viete, ako sa vyrába kuchynský olej? Tieto zaujímavosti sa oplatí poznať!
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá? - image
9.12.2022
Prečo je recyklácia použitého oleja a ekológia taká dôležitá?
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi? - image
9.12.2022
Ako v spoločnosti TrafinOil dbáme na dobré vzťahy s našimi klientmi?
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov! - image
9.12.2022
Ako rozpoznať kvalitný gastro podnik? Všímajte si týchto 6 znakov!