Kuchynský olej je vskutku zaujímavý produkt. Síce sa môže na prvý pohľad javiť len ako obyčajná mastná tekutina, ktorej výroba je pomerne jednoduchá, no v konečnom dôsledku je pravdou opak. Pri produkcii moderných rastlinných olejov sa používajú prepracované technologické postupy, pričom sa dodržiavajú prísne výrobné kritériá. Tieto fakty vás možno prekvapia!
Od semienka až po olej
V slovenských kuchyniach sa najčastejšie využívajú slnečnicové a repkové oleje. Populárne sú najmä z dôvodu, že ich vo veľkých množstvách vyrábame aj na našom území. V dnešnej dobe sa ale veľkej obľube tešia aj olivové, konopné, kokosové, arašidové či tekvicové oleje.Nezabúdajte: Neexistuje jednotný postup, ako sa vyrába kuchynský olej. Každý druh vyžaduje špecifický spôsob spracovania.
Zber semien alebo plodov
Prvým krokom pri výrobe oleja je zber samotnej suroviny. V prípade slnečnicových a repkových olejov sú to semienka, no napríklad pri olivových olejoch sa využívajú samotné plody. Výrobcovia musia spĺňať prísne normy na kvalitu vstupných organických látok.
Suroviny musia byť laboratórne testované, pričom sa skúmajú viaceré kvalitatívne parametre. Napríklad, prítomnosť geneticky modifikovaných buniek, obsah jednotlivých mastných kyselín či výskyt pesticídov, herbicídov a iných chemických zložiek. Ako spotrebiteľ tak presne viete, čo konzumujete. A ako majiteľ či prevádzkar reštauračného zariadenia máte zase prehľad o tom, čo ponúkate vašim zákazníkom.
Naša rada: Pri kúpe kuchynského oleja sa oplatí zainvestovať do kvality. Drahšie typy sú obvykle vyrábané z tých najkvalitnejších surovín a bez obsahu umelých aditív.
Lisovanie alebo extrakcia oleja
Olej sa zo semien alebo plodov môže získavať dvoma spôsobmi – buď jednoduchým lisovaním, alebo extrakciou. Prvý menovaný spôsob sa využíva v prípade surovín, ktoré prirodzene obsahujú vysoký podiel oleja. Obvykle viac ako 25 %.
Ak je percentuálne zastúpenie oleja v semenách či plodoch nižšie, využíva sa extrakcia pomocou rozpúšťadla. Výhodou tejto metódy je vysoká efektivita. Negatívom je však to, že získaný olej sa musí následne destilačne očistiť pri vyšších teplotách. Kvôli tomu môže stratiť časť svojich prirodzených vlastností.
Čistenie
Po vylisovaní alebo extrakcii sa oleje čistia. Sú zbavované rôznych mechanických nečistôt narúšajúcich ich kvalitu. Vďaka pokrokovým metódam filtrácie nenájdete vo výsledných olejoch ani tie najmenšie nežiadúce čiastočky.Zapamätajte si: V prípade za studena lisovaných olejov v tomto kroku proces výroby končí. Získaný olej sa balí do nádob a je odosielaný k spotrebiteľom. Pri rafinovaných druhoch spracovanie ďalej pokračuje.
Rafinácia
Pri procese rafinácie je olej vystavený vysokým tlakom a teplotám, v dôsledku čoho sa odstraňujú rôzne nežiadúce zložky – napríklad zlúčeniny síry, ťažké kovy či zvyšky pesticídov. Nevýhodou je však skutočnosť, že dochádza aj k ničeniu niektorých vitamínov, minerálov a ďalších bio-aktívnych látok. Olej tak stráca veľkú časť svojej prirodzenej farby a chute.
Naopak, výhodou rafinácie je, že olej získa veľmi dobrú odolnosť voči rôznym vonkajším vplyvom, predovšetkým vysokým teplotám. Jeho bod zadymenia významne narastá. Preto sa dá používať aj na viacnásobné vyprážanie či fritovanie.
Vedeli ste, že proces rafinácie sa skladá zo 4 krokov? Prvým je degumácia a za ňou nasleduje odkyslenie, odfarbenie a deodorizácia. Výsledkom je olej jemne žltej farby, ktorý nemá výraznú chuť alebo vôňu.
Pridávanie antioxidantov a zimovanie
Niektorí výrobcovia obohacujú svoje kuchynské oleje o rôzne antioxidanty, aby zvýšili ich nutričnú hodnotu. V prípade určitých druhov je potrebný aj proces zimovania, pri ktorom sa upravuje konzistencia.
Balenie
Výrobný postup kuchynského oleja končí balením. Rafinované oleje sa štandardne balia do priehľadných plastových nádob. Keďže sú odolné voči UV žiareniu a vysokým teplotám, obvykle nevyžadujú špeciálne podmienky na skladovanie. Okrem toho, majú dlhú životnosť.
Za studena lisované oleje sa najčastejšie balia do tmavých sklenených nádob. Tie eliminujú prenikanie slnečného žiarenia, ktoré by mohlo spustiť niektoré nežiadúce chemické procesy. Aby vám taký olej vydržal čo najdlhšie, skladujte ho na tmavých miestach.
Ktorý olej bude najlepší pre vás?
Gastro prevádzky obvykle využívajú viacero rôznych olejov. Za studena lisované druhy sú vhodné predovšetkým do studenej kuchyne. Jedlám dodajú jedinečnú chuť a vôňu. Vyberať si môžete z množstva rôznych druhov, ktoré sa líšia svojou arómou či obsahom zdraviu prospešných látok.Na vyprážanie, fritovanie a ďalšie tepelné úpravy sú najvhodnejšie rafinované oleje. Tie sú cenovo dostupné, neovplyvňujú chuť či vôňu jedla a môžete ich použiť aj viackrát, čím šetríte náklady.
Oleje do gastro prevádzok bez starostí
Zaberá vám zháňanie olejov do gastro prevádzky zbytočne veľa času? Vďaka dovozu oleja od TrafinOil s tým môžete raz a navždy skoncovať! Funguje to skutočne jednoducho. Z našej ponuky najobľúbenejších druhov si vyberiete ten, ktorý najradšej používate na varenie, fritovanie či iné úpravy jedál. My vám ho následne dovezieme priamo do vašej prevádzky.A aby toho nebolo málo, zabezpečíme aj odvoz použitých olejov. Pomôžeme vám tak splniť všetky zákonné požiadavky. V prípade záujmu o naše služby nás neváhajte kontaktovať! Ochotne vám poradíme a pokúsime sa navrhnúť také podmienky spolupráce, ktoré budú vyhovovať vašim požiadavkám.